Fietsroute 'Wetter' in Zuidwest Friesland

Fietsroute 115740

Aangeboden door:

6529 183

Omschrijving

In dit meest waterrijke deel van Friesland laten wij je vanaf de wal genieten van dit prachtige gebied. Want naast de vele watersport mogelijkheden, is dit een schitterend gebied om te fietsen. Deze fietsroute leidt je langs diverse waterwegen en meren. Vergezichten over al het water, maar ook de landerijen en de natuur eromheen zijn prachtig.

Ondanks dat iedereen altijd erg geniet van al dit water, kan het ook een probleem veroorzaken. Bij hoog water bijvoorbeeld. Dan wordt het oudst werkende stoomgemaal in Lemmer weer in werking gezet, n.l. het Woudagemaal. Dit stukje werelderfgoed is te bezichtigen en is in de route opgenomen. Zo laat deze fietsroute alle facetten van het Wetter (Fries voor water) zien. Zeker de moeite waard. Natuurlijk is naast dit nog veel meer te zien en te beleven.

Herema State In 1466 stond op deze plaats reeds een stins (steenhuis) omgeven door een slotgracht. De stins werd in 1580 afgebroken. Tijdens de 80-jarige oorlog werd hier in 1589 een verdedigingsschans aangelegd. Omstreeks 1625 werd er op de plek van de oude stins een adellijk woonhuis neergezet. Deze is nu in gebruik als gemeentehuis. Rondom het gemeentehuis ligt een prachtig park.

Sweachmermolen De Sweachmermolen in Boornzwaag werd gebouwd in 1782 in opdracht van grietman jonkheer Frans Julius Johan van Eijsinga. De windmolen is een achtkante bovenkruier. De functie van de stellingmolen was polder- en korenmolen. Door de bouw van een elektrisch gemaal in 1925 verloor de molen zijn functie. Na jaren van verval werd in 1949 de ‘Stichting tot instandhouding van de Langweerder molen’ opgericht. Sinds 1998 kan de molen weer water uit de polder malen. De inrichting als korenmolen is nog ten dele aanwezig.

Een klokkenstoel is een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meer klokken zijn opgehangen. Een klokkenstoel kan boven in de kerk- of klokkentoren zijn aangebracht, maar ook los staan. Vrijstaande klokkenstoelen werden vaak gebouwd omdat armere dorpen zich wel een eenvoudig kerkgebouwtje konden veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen. Bovendien was de ondergrond zacht en veenachtig, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden. Dit is veelal de reden in Friesland.

De Kaai Molen de kaai is een korenmolen die staat in Sloten, de kleinste van de Friese elf steden. De molen staat bij de Lemster waterpoort. De molen is geregeld op zaterdag open voor bezichtiging en meelverkoop. Deze fietsroute wordt je aangeboden door VVV Waterland van Friesland. Bezoek voor meer informatie over deze regio www.waterlandvanfriesland.nl.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV Waterland van Friesland (Midstraat, 8501AS, De Friese Meren, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV Waterland van Friesland
Midstraat
8501AS De Friese Meren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Brugstraat
8501EV De Friese Meren

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met helmdak, gietjaar klok 1460.

Meer informatie
De Kraai

De Kaai

Windmolen

De Kaai is een korenmolen die stamt uit 1755. Tot 2005 werd de...

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met helmdak, gietjaar klok 1617.

Meer informatie
Geen foto van Herema Huis

Herema Huis

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klein rond kerkhofje bij voormalig NH kerk en daarop een overk...

Meer informatie
Geen foto van Sweachmermolen

Sweachmermolen

Windmolen

In Langweer vind je de Sweachmermolen of de Langweerdermolen d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Afwisselende route"

 geplaatst op:

De eerste helft van de route is het mooiste. Vanaf Joure vertrokken en kwamen vrij snel het pontje tegen. Leuk om mee over te gaan. Veel langs water en plassen. De tweede helft is veel door de landerijen en langs wat drukkere wegen. Ondanks dat een heerlijke tocht gehad. Genoeg punten om wat te drinken en te eten.

Toin

op:

Monica

op:

"Route naar 45 afgesloten"

 geplaatst op:

Route naar 45 afgesloten

annelies

op:

"Mooie route langs veel water, maar ook wel veel drukke wegen."

  op:

"Mooie afwissende fietsroute"

  op:

"Punt 84. Belpontje."

 geplaatst op:

Bij kantoor havenmeester van 1 april tot 15 okt. : Van 10—18. Uur. Hoogseizoen tot 20.00.

"Aub Expliciet vermelden dat er een fietspont is met beperkte vaartijden!"

  op:

Corrie, Zuid-Holland (NL)

geplaatst op:

Een leuke route met wel een paar korte onverharde paden (maar wel goed te fietsen). Als je de route overzet op een punter kaartje, vergeet dan niet 62 er tussen te zetten want deze wordt niet vet gedrukt in de route beschrijving. En je moet even knooppunt 15 (het eigenlijke knooppunt staat er zwart bijgeschreven) volgen. Heel veel horeca onder weg en gezellige terrasjes. Neem de tijd want er is veel te zien langs de route. waaronder het Woudagemaal, trek daar minimaal een uur voor uit. Wij hebben genoten van Friesland en van de vriendelijke mensen onderweg.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115740 | Toegevoegd op 19-12-2012 | Laatst gewijzigd op 21-12-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding