Liberation Route (Arnhem, Renkum en Driel)

Fietsroute 115739

Aangeboden door:

6236 117

Omschrijving

Volg het pad dat de geallieerden aflegden om Nederland te bevrijden en ontdek wat er zich afspeelde in regio Arnhem-Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op ruim tachtig plekken langs de Liberation Route Arnhem Nijmegen liggen gemarkeerde veldkeien, waar je hoorspelen kunt beluisteren. Burgers, geallieerden en Duitse soldaten delen indrukwekkende ervaringen die ze rond deze plaatsen beleefden. Hun verhalen kun je gratis downloaden op www.liberationroute.com. Ze zijn ook te beluisteren via 0900-5423728. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Bij het start- en eindpunt van de route, VVV Arnhem (Stationsplein 13, Arnhem) kan je terecht voor meer informatie over de regio. Hier kan je de laatste details van je route opzoeken of doornemen, voordat je aan de fietstocht begint. Op nog geen halve kilometer afstand van het startpunt, ligt de eerste veldkei al in het zicht. Bij L27: Een ravage verhaalt over de burgerslachtoffers die in Arnhem vielen toen Duitse kazernes werden gebombardeerd. Onderweg steek je de Rijn over en fiets je over de Westerbouwing. Dit is een hoge stuwwal, die ontstond in de laatste ijstijd. De strategische ligging was erg belangrijk, want wie deze heuvel in handen had, beheerste de rivier, de uiterwaarden, de beide oevers en het dorp Driel. Bij de Westerbouwing kom je L21: Terugtocht 1e Britse Luchtlandingsdivisie tegen, waar je kunt luisteren naar het tactische Duitse antwoord dat de geallieerde troepen kregen toen ze de bruggen van Arnhem in wilden nemen. Daardoor werd de bevrijding bemoeilijkt en moest de luchtlandingsdivisie zich terugtrekken. L20: Landingen van parachutisten en zweefvliegtuigen en L25: luchtlandingen maakten deel uit van Operation Market Garden. Duizenden parachutisten en zweefvliegtuigen waren in de lucht te zien voordat de geallieerden neerstreken en de Duitsers verdreven. Vlak voor het einde van de fietstocht kan je stoppen bij de laatste veldkei, waar L26: Urquhart doodgewaand te beluisteren is. Bij deze laatste stop hoor je hoe Generaal-majoor Urquhart, één van de belangrijkste commandanten tijdens de Slag om Arnhem, polshoogte gaat nemen bij de opmars van zijn troepen en hij in de vuurlinie terecht komt. Tenslotte kom je weer bij VVV Arnhem aan. Wil je nog een leuk aandenken aan je dag vol geschiedenis, dan kan je in de VVV-winkel terecht voor een aardig souvenir.

Leestip! Het oorlogsverleden van Gelderland
De regio Arnhem Nijmegen speelde een beslissende rol in de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees meer over de bevrijdingsactie in Gelderland en de sporen uit het verleden die nu nog te vinden zijn in deze regio in het artikel‘Verhalen uit oorlogstijd in Gelderland’

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Visit Arnhem
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Visit Arnhem
Stationsplein
6811 KG Arnhem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Nieuwe Stationsstraat
6811LT Arnhem

arnhem

Nieuwe Stationsstraat
6811KL Arnhem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van L20: Landingen van parachutisten en zweefvliegtuigen

L20: Landingen van parachutisten en zweefvliegtuigen

Liberation Route

De lucht was bont gekleurd op zondag 17 september 1944. Honder...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115739 | Toegevoegd op 18-12-2012 | Laatst gewijzigd op 4-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding