RJR zaterdag Antwerpen

Fietsroute 115718

Aangeboden door:

2610 48

Omschrijving

De omgeving van Antwerpen kenmerkt zich niet alleen door de waterwegen die naar de haven van Antwerpen voeren, maar in de regio liggen ook mooie natuurgebieden. De rust die hier heerst, terwijl je van dorp naar stad fietst, is treffend en lijkt veel op de Nederlandse natuurreservaten, hoewel er minder heidevlakten voorkomen. Het startpunt van de route ligt in Brasschaat, een stad die meer dan 37.000 inwoners telt en die bekend staat om het relatief grote aantal rijke Nederlanders dat zich in deze plaats heeft gevestigd. Voordat je de stad uit fietst is de kans dus groot dat een aantal fraaie woningen in het oog springen, maar je zult ook overblijfselen zien van het rijke militaire verleden dat Brasschaat heeft. Zo zijn de antitankgracht, het Fort en het Kamp van Brasschaat en vele bunkers nog goed bewaard gebleven. In die bunkers overwinteren een aantal vleermuiskolonies. Wanneer je de stad achter je laat, leidt de route je onder andere ook door het Peerdsbos. Dit natuurgebied het oudste bekende wandelbos en er werd in 1434 al naar verwezen als het “Peertsbusch”. Het gebied is een onderdeel van het grotere domein Bremdonck, dat in 1280 door Isabella van Breda aan het Gasthuis van Antwerpen geschonken werd. Het bestond uit akkers, weiden en bos, dat werd aangewend voor timmer- en brandhout. In de loop van de geschiedenis werden grote delen van het oorspronkelijke domein verkocht, waardoor het Peerdsbos is geslonken tot een bos van ongeveer 148 hectare. Tussen de bomen liggen kleine open plekken en weides. Sinds 1935 is het bos toegankelijk voor het grote publiek en dient het als recreatieoord waar velen rust komen zoeken. Een nog kleiner bos waar de route langs leidt, is het Drijhoeksbos (Driehoeksbos), dat tussen Schilde en Halle ligt. De boomsoort die met name op de 65 hectare die het Drijhoeksbos vormt groeit, is de grove den. Veel meer variatie in het bos is lastig te bewerkstelligen door de arme, zure zandgrond. Het gebied werd vernoemd naar de hoeve Den Drijhoek die er stond, maar in het verleden stonden er vele hoeven in dit gebied. Van enkele zijn de restanten blijven staan, maar de antitankgracht die tussen 1937 en 1939 vorm kreeg, is beter behouden gebleven. Deze unieke elementen in het landschap geven de oplettende fietser prachtige doorkijkjes naar het verleden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

35
35 (De Aard, 2930, Brasschaat, Flanders, Belgium)
3.06 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

35
Jouw startpunt
Knooppunt 35
De Aard
2930 Brasschaat
Plan route naar startpunt

Noordertuin van Antwerpen: Groen in alle kleuren!

Bredabaan
2930 Brasschaat
+32 (0)3 650 03 85
Stuur een mail

Fortsebaan
2930 Brasschaat

Sint-Mariaburg

Schriek
2180 Antwerpen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115718 | Toegevoegd op 6-12-2012 | Laatst gewijzigd op 5-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding