Fietsen over de Kalmthoutse Heide

Fietsroute 115707

Aangeboden door:

16895 309

Omschrijving

Heidevelden, vennen, zandverstuivingen en een weelderig bos dat steeds weer teruggedrongen moet worden, dat vind je allemaal op de Kalmthoutse Heide. Deze route neemt je mee door dit natuurreservaat van zo’n 3750 hectare groot. Ga lekker op pad en maak kennis met de drukke en minder drukke delen van dit gebied.

Beschermde natuur
De Kalmthoutse Heide wordt op Europees niveau beschermd vanwege haar grote esthetische en landschappelijke waarde. Ingrijpen van de mens zorgt ervoor dat het gebied te bebost wordt, waardoor de heide kan blijven bestaan. Bepaalde delen van het natuurgebied worden daarom regelmatig gekapt en vervolgens wordt de bodem geplagd. De bodem wordt daardoor een stuk vruchtbaarder. Hierdoor kunnen planten zoals struikhei, dophei en zonnedauw zich beter ontwikkelen. Naast heidevelden komen er in dit gebied ook zandverstuivingen voor. Deze gebieden trekken onder andere zandloopkevers, vlinders, graafwespen en zandbijen aan.

Monida Bistro-Cremerie
Na meer dan 16 kilometer fietsen kun je een pauze inlassen bij Monida Bistro-Cremerie aan de rand van de Belgische plaats Kalmthout. Geniet hier van een lekker hapje en een drankje of een ijsje om nieuwe energie op te doen voor het tweede gedeelte van je tocht. Daarna stap je weer op de fiets om verder op verkenning te gaan.

Gallowayrunderen en schapen
De bossen worden niet alleen maar in toom gehouden door mensen, maar ook door grazende Gallowayrunderen en schapen. Zij eten opschietende boompjes en grassen op, waardoor nieuwe planten de kans krijgen om hier te groeien. Zo krijgt de natuur de ruimte die het nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.

Meer weten over dit natuurgebied? Kijk dan hier.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Olympialaan, 4631CS, Woensdrecht, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Olympialaan
4631CS Woensdrecht
Plan route naar startpunt

De Volksabdij

Onze-Lieve-Vrouwe-ter Duinenlaan 199
4641 RM Ossendrecht

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Orangerie mattemburgh

Orangerie Mattemburgh

Restaurant

De Orangerie was van origine een plantenkas waarin vroeger uni...

Meer informatie
Monida Bistro-Cremerie

Monida Bistro-Cremerie

Fietscafe

Aan de rand van het Belgische plaatsje Kalmthout vind je Monid...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Wil

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Na punt 83, 02 volgen, staat wel op het grote knooppunten bord langs de weg. Mooie fietspaden ook vaak langs drukke autowegen. De Kalmthoutse heide was heerlijk om te fietsen

"Mooie route"

 geplaatst op:

Vandaag deze route gedaan. Heb na 83 nummer 02 gevolgd langs spoorlijn dan kom je weer richting knooppunt 25. Verder alles weer volgens routebeschrijving kunnen volgen

"Mooie fietsroute"

 geplaatst op:

Geen enkel probleem gehad. Werkt Perfect.

"route klopt nog steeds niet.."

 geplaatst op:

knooppunten trein na nr. 83 naar nr 02 en dan 81. knooppunt 99 is vervallen.

"Route klopt niet"

 geplaatst op:

Wij hebben deze route gefietst in augustus 2016. Na punt 83 (net binnen het plaatsje Putte) ging het mis. Daar stonden enkel bordjes naar 01 en 02, maar die staan niet in het routeschema. De richting naar 81, het volgende punt op de agenda, stond niet aangegeven. We hebben toen maar gegokt. Verkeerd gegokt, want we kwamen uit midden op de heide. Prachtig, maar fietsen door een zandverstuiving bleek onmogelijk. We zijn toen met de fiets aan de hand de heide overgestoken.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115707 | Toegevoegd op 4-12-2012 | Laatst gewijzigd op 31-7-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding