Vanuit Hoorn fietsen langs het Markermeer

Fietsroute 115706

Aangeboden door:

7572 65

Omschrijving

Hoorn heeft veel moois te bieden voor elke fietser. Oude elementen uit de geschiedenis van de stad vloeien over in moderne gebouwen en buiten de bebouwde kom word je overspoeld door een kleurenpracht die zijn weerga niet kent. In de lente en zomer staan hier de vele bollenvelden in bloei en bepalen vrolijke kleuren – wit, paars, rood, geel, oranje, paars en roze – het landschapsbeeld. De fietsroute start bij restaurant d'Oude Waegh, gevestigd op de bijzondere locatie waarnaar het restaurant vernoemd is: in de Waag van Hoorn. De Waag werd in 1609 gebouwd en was jarenlang het middelpunt van de wekelijkse kaasmarkt in de stad. Het oude gebruik van het wegen van kaas in de Waag van de stad is bestaat in Hoorn nog steeds, want tijdens de weekmarkten op donderdag dient de oude waag nog steeds dat doel. Wanneer je hier op tijd binnenloopt voordat je aan je fietstocht begint, kan je hier van een stevig ontbijt genieten. De fietsvoordeelpas geeft je recht op 50% korting op dat ontbijt, zodat je met voldoende energie op pad gaat. Wanneer je bent vertrokken, kom je in Oosterblokker al snel bij rijksmonument de Groote Molen. Aan de romp is duidelijk het type achtkante binnenkruier te herkennen en de molen is met riet gedekt. Het exacte bouwjaar van deze oude molen is onbekend, maar het vermoeden bestaat dat hij aan het begin van de 17e eeuw gebouwd werd. Zo kom je aan de oevers van het Markermeer, dat 700 vierkante kilometer groot is en tussen Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeer in ligt. Het oorspronkelijke plan was om het Markermeer, net zoals Flevoland, in te polderen, maar doordat het een belangrijke trekpleister voor vogels is, stuitte dat plan op veel weerstand. De waterrecreatie raakte daardoor extra gestimuleerd en het Markermeer trekt dan ook veel water(sport)liefhebbers. Het schiereiland Marken, dat een beschermd stadsgezicht is ligt in het Markermeer. Marken heeft een grillige geschiedenis met het omringende water en de bewoners zijn altijd in gevecht geweest om huis en haard te beschermen tegen het water. Er werden terpen opgeworpen en later werden de huizen zelfs op palen gebouwd. Marken werd steeds meer een toeristische trekpleister, met name door de karakteristieke woningen en de klederdracht. Als laatste bezienswaardigheid, wanneer je het water en de bedrijvigheid van het Markermeer achter je laat, zie je molen De Krijgsman staan. De houten stellingmolen vervangt een andere molen die hier tot 1862 stond, maar in dat jaar tijdens een storm werd verwoest. Ook de molen die daarna op deze plek kwam te staan, was geen lang leven beschoren: in 1896 brandde deze uit na blikseminslag. De Krijgsman werd daarna gebouwd en wordt tegenwoordig goed onderhouden door een stichting.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Roode Steen, 1621CV, Hoorn, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hoorn
Roode Steen
1621CV Hoorn
Plan route naar startpunt

Restaurantcafé Ridderikhoff

Roode Steen 9
1621 CV Hoorn
0229 - 21 21 01
Stuur een mail

VVV Hoorn

Roode Steen
1621CV Hoorn
06 333 304 20
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Onder de Boompjes
1621GG Hoorn

hoorn

Stationsplein
1621HX Hoorn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Windmolen Krijgsman

Windmolen Krijgsman

Windmolen

Molen de Krijgsman in Oosterblokker is een van oorsprong ambac...

Meer informatie
Geen foto van Groote Molen

Groote Molen

Windmolen

De Grote Molen is gebouwd tussen 1603 en 1638. Hij bemaalde de...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route alleen bij Overleek klopt het niet, je gaat ineens in tegenovergestelde richting volgens de kaart. Verder mooie route nu met bloeiende bollenvelden."

 geplaatst op:

Mogen wat meer zitbanken op de route komen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115706 | Toegevoegd op 4-12-2012 | Laatst gewijzigd op 10-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding