Door de bollenvelden van West-Friesland

Fietsroute 115683

Aangeboden door:

10065 69

Omschrijving

Rood, geel, roze, oranje, paars, wit… Duizenden bloemen in allerlei felle tinten geven deze route kleur. Je fietst tussen de bollenvelden van West-Friesland, waar deze bloemenzee ontkiemt. Deze bollenstreek strekt zich uit van het Hoorn tot aan het IJsselmeer, waardoor je ook een verfrissend stukje langs het water fietst en kunt uitwaaien. Bij Restaurant-Uitspanning De Nadorst kan je je auto parkeren. Vanaf de parkeerplaats vertrek je in noordwestelijke richting naar De Watertoren van Hoorn. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit niet de locatie van een watertoren. Op deze plaats stond vroeger wel een watertoren, maar inmiddels is er een prachtige wijngaard aangelegd op de plek waar de watertoren tot 1970 stond. Er staan ruim 82 druivenstokken waar verschillende druivenrassen aan groeien op 1000 m2. Deze wijngaard is bedoeld voor educatieve doeleinden en niet (uitsluitend) voor wijnproductie, dus wanneer je meer wilt weten over druivenplanten en het maken van wijnen, is dit een perfecte plek om je licht op te steken. Je laat Hoorn achter je en komt bij de molen van de Kerkepolder, vlakbij Wognum. Deze weidemolen werd in 1866 gebouwd om de Kerkepolder te bemalen. De polder hield op te bestaan toen het water vanaf 1948 via een duiker werd afgevoerd. De molen werd daardoor overbodig en heeft nauwelijks meer een functie. In de volgende wijngaard, die je vlakbij de molen aantreft en die sinds 2004 bestaat, wordt geëxperimenteerd met druivenrassen, om te bepalen welke soorten het meest geschikt zijn voor het Nederlandse weer en de Noordhollandse kleigrond. Onder andere de Rieslingstokken, die in twee pendelbogen worden gesnoeid, doen het goed, maar er wordt ook een goede oogst verwacht van de Saphira, die een goede Noordhollandse streekwijn op de kaart zet. Wil je de wijngaard bezoeken, dan dien je van tevoren een afspraak te maken. Wanneer je bij Station Twisk komt, hou dan je fototoestel bij de hand. Hier krijg je de kans om een geweldig plaatje te schieten. Locomotieven Twisk SHM 5 en 9 zijn de oude stoomtram van Hoorn-Medemblik. Zes kilometer verder kom je ook Medemblik SHM tegen. De treinen en het stations verkeren nog in uitstekende staat en nemen je terug in de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen. Via deze stations en het IJsselmeer zet je koers terug naar het parkeerterrein. Daar kan je tevreden terugkijken op een kleurrijke route, waarbij niet alleen de agricultuur van het gebied centraal stond, maar waarbij je ook een fraai stukje cultuurgeschiedenis hebt ervaren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

59
59 (Westerdijk, 1621JX, Hoorn, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

59
Jouw startpunt
Knooppunt 59
Westerdijk
1621JX Hoorn
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dubbele Buurt
1621JW Hoorn

hoorn

Stationsplein
1621HX Hoorn

VVV Hoorn

Roode Steen
1621CV Hoorn
06 333 304 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Watertoren van Hoorn

De Watertoren van Hoorn

Wijngaard
Geen foto van Kerkepolder

Kerkepolder

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Domaine Du Doe

Domaine Du Doe

Wijngaard
Geen foto van Twisk ShHM

Twisk ShHM

Toeristische treinstation

Bij deze toeristische attractie kun je een ritje maken met een...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115683 | Toegevoegd op 27-11-2012 | Laatst gewijzigd op 4-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding