Zuiderzeeroute Nijkerk-Putten

Fietsroute 115666

Aangeboden door:

7752 149

Omschrijving

Op de Veluwe gaan natuur en cultuur hand in hand. Aan de noordkant van de Veluwe was de voormalige Zuiderzee vriend én vijand van de bewoners in dit gebied. Opbrengsten uit de visserij gingen gepaard met verliezen door overstromingen. Deze route laat je zien hoe het verleden doorleeft in het heden. Vanuit bezoekerscentrum Arkemheen gaat de route langs de Zuiderzee naar knooppunt 52 richting Putten. Onderweg zijn enkele prehistorische grafheuvels te bezichtigen. Richting strand Nulde fiets je langs het Putter Stoomgemaal. Dit stoomgemaal heeft jarenlang samen met stoomgemaal Hertog Reijnhout het water in de polder Arkemheen op peil gehouden. Verderop kom je langs Kasteel Vanenburg. De twintigste eeuw is voor de Vanenburg uiterst bewogen geweest. Na de dood van de kinderloos gebleven Anna Frederika in 1917 verbrast haar neef Hugo ‘Joep’ baron van Pallandt de gehele erfenis en wordt de Vanenburg in 1931 geveild. Sindsdien is het huis niet meer particulier bewoond geweest. Het kasteel was in gebruik als vakantiekolonie, als gevangenkamp voor joden tijdens de bezetting, en als opleidingsschool Bescherming Burgerbevolking van de overheid. Door verval en moderniseringen dreigde het complex zelfs verloren te gaan. In 1996 nam de Vanenburg Group haar intrek in het pand, en bracht het kasteel terug in zijn oorspronkelijke staat. Tegenwoordig wordt het landgoed gebruikt als congres-, vergader- en hotelaccommodatie. Bij knooppunt 30 kun je de route verkorten tot 37km. Fiets door naar knooppunt 20, in het centrum van Putten. Zie verder vanaf knooppunt 20. Vlakbij knooppunt 79 ligt Bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Vanuit deze schaapskooi kun je een bezoek brengen aan een Romeins Marskamp, een wal die rond 170/180 na Christus als bescherming diende van een Romeins kamp met 4000 soldaten. Vervolgens fiets je door het Speulder-, en Sprielderbos, één van de oudste bossen van Nederland. Tussen knooppunten 81 en 56 kom je langs Landgoed Schovenhorst. Neem hier een kijkje in de bomentuin en het museum ‘De Tien Malen’. Midden in Putten vinden we molen 't Hert. De molen 't Hert herinnert aan de tijd waarin de korenvelden het beeld van de Puttereng bepaalden. Als een wachter stond de molen vroeger aan de ingang van het dorp uitziende naar het ogenblik waarop het graan kon worden gedorst. De molen hoorde bij de Puttereng en vormde het sluitstuk van een jaarlijks terugkerend proces van zaaien, maaien oogsten en dorsen. Het laatste deel van de route gaat door Nijkerk. Deze stad ontstond uit een leef-gemeenschap die ‘de nieuwe kerk’, wegen en huizen bouwde en in 1413 stadsrechten kreeg. Er kwam een beschermende dijk tussen de Zuiderzee en de polder Arkemheen. De Arkervaart verbond het stadje met de Zuiderzee © Deze fietsroute wordt je aangeboden door Veluws Bureau voor Toerisme/ VVV Putten. Bezoek voor meer informatie over deze regio www.develuwe.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

52
52 (fietsroutenetwerk De Veluwe knooppunt 52, 3861NN, Nijkerk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

52
Jouw startpunt
Knooppunt 52
fietsroutenetwerk De Veluwe knooppunt 52
3861NN Nijkerk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zeedijk
3861NG Nijkerk

Oplaadpunt

Zeedijk
3861MD Nijkerk

nijkerk

Willem Alexanderplein
3862CE Nijkerk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Vanenburg

De Vanenburg

Kasteel

Kasteel De Vanenburg is een buitenplaats uit de 17e eeuw. Tege...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst

Landgoed

Een stukje buiten Putten vind je het prachtige Landgoed Schove...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Molen 't Hert

Molen 't Hert

Windmolen

Molen ’t Hert is een stellingmolen die werd gebouwd in 1899. D...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Verwijderde gebruiker

op:  

Cor

geplaatst op:

mooie route, mooi landschap en ook bosrijk.

Richard

op:

"Super mooie route . Wel een paar x verkeerd gereden"

 geplaatst op:

Hele mooie route Soms wel een beetje opletten Moest een paar x omdraaien

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115666 | Toegevoegd op 13-11-2012 | Laatst gewijzigd op 18-7-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding