Konings kunstroute

Fietsroute 115662

Aangeboden door:

5971 145

Omschrijving

De impressionistische schilders Arnold (1860–1945) en Edzard Koning (1869–1954) zijn onder meer bekend van de Verkade-albums en prachtige landschapsschilderijen. Beiden hebben een groot aantal Veluwse plekjes vereeuwigd. Deze route leidt langs een aantal van deze locaties. Je kunt de route bij ieder knooppunt op de route starten. De route is in twee richtingen te fietsen. Knooppunt 61, nabij VVV Ede is hier het beginpunt van deze route. Ede was de woonplaats van Arnold Koning tussen 1897 en 1910. Zijn tuin grensde aan het kerkhof. Arnold Koning vereeuwigde in 1903 de ‘Grote Kerk te Ede’, aan de Grotestraat in Ede centrum. Via ‘het Middelpunt van Nederland’ op de Goudsberg bij Meulunteren fiets je richting Kootwijkerbroek. De schilderijen ‘Barneveldse kippen’ van Edzard Koning en ‘Boer met paarden en kar op de heide’ van Arnold Koning zijn in deze contreien geschilderd. In Kootwijkerbroek kun je Kunst- & Antiekhandel J. Brunekreef (Veluweweg 52) bezoeken waar een uitgebreide collectie Konings Kunst is te zien. Na knooppunt 25 bij recreatiegebied Zeumeren passeer je Voorthuizen. Voorthuizen was de vroegere woonplaats van Arnold Koning tussen 1910 en 1945 en Edzard Konings zomerverblijf. Edzard schilderde hier in 1930 de ‘Dorpsweg Voorthuizen’ en Arnold in 1910 ‘Gezicht op Grote Kerk Voorthuizen’. Verderop passeer je drie bijzondere molens. Vanaf knooppunt 48 bij Appel zie je de achtkantige korenmolen De Hoop staan. Iets voorbij knooppunt 47 staat de ‘Den Olden Florus’ (vroeger de Callenbroeckermolen geheten) en iets voorbij knooppunt 11, bij het gehucht Walderveen, passeert u de Walderveense molen. Vanaf hier kun je ook eenvoudig Barneveld inrijden om daar Museum Nairac (Langstraat 13) te bezoeken. Dit museum heeft meerdere Koningsschilderijen in haar collectie. Ter hoogte van knooppunt 60 staat een prachtige molen. Deze Doesburgermolen is vereeuwigd door Arnold Koning in 1903. De standerd molen bij het gehucht Doesburg dateert uit 1620 en draait nog steeds op winderige dagen. Via een van Nederlands oudste landgoederen, Kernhem, keer je weer terug naar het beginpunt van de route. © Deze fietsroute wordt je aangeboden door Veluws Bureau voor Toerisme. Bezoek voor meer informatie over deze regio www.develuwe.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

61
61 (Amsterdamseweg, 6712GG, Ede, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

61
Jouw startpunt
Knooppunt 61
Amsterdamseweg
6712GG Ede
Plan route naar startpunt

VVV Ede bij Stadswinkel Cultura

Molenstraat
6712GB Ede
0318 61 44 44
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Marktstraat
6712JA Ede

Oplaadpunt

Torenstraat
6711AN Ede

ede centrum

Museumplein
6711AG Ede

Natuurcentrum Veluwe

Natuurcentrum Veluwe Ede
6718SL Ede

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Den Olden Florus

Molen Den Olden Florus

Windmolen

Den Olden Florus is een standerdmolen, een van de oudste molen...

Meer informatie
Doesburger molen-Ede

De Doesburgermolen

Windmolen

De Doesburgermolen komt uit omstreeks 1620. De gesloten stande...

Meer informatie
Geen foto van Walderveense Molen

Walderveense Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Harrie

op:

Jan

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115662 | Toegevoegd op 13-11-2012 | Laatst gewijzigd op 20-8-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding