Zuiderzee route Harderwijk Ermelo

Fietsroute 115659

Aangeboden door:

9480 341

Omschrijving

Op de Veluwe gaan natuur en cultuur hand in hand. Aan de noordkant van de Veluwe was de voormalige Zuiderzee vriend én vijand van de bewoners in dit gebied. Opbrengsten uit de visserij gingen gepaard met verliezen door overstromingen. Deze route laat je zien hoe het verleden doorleeft in het heden. Je kunt de route starten bij bezoekerscentrum De Hortus in Harderwijk waar je ook meer informatie aantreft over het Veluws Verleden. Ook is het mogelijk om de route te starten bij één van de genoemde knooppunten. De route is in twee richtingen te fietsen. Startpunt met informatie over Veluws Verleden: De Hortus, Academiestraat 7, Harderwijk. Harderwijk heeft een rijke historie en culturele erfenis. De Vischpoort had een multifunctioneel karakter. De poort diende om ongewenste gasten te weren, maar ook om het opdringerige water van de Zuiderzee tegen te houden. In het Visserijmuseum Gebr. Foppen kun je zien hoe het er in het verleden in de visserij aan toeging. En op de boulevard, voorbij het Dolfinarium, zie je de oude Botterwerf. Een van de bezienswaardigheden die je tijdens deze route aandoet is landgoed Staverden. In vroege tijden was de leenheer van Staverden verplicht om witte pauwenveren te leveren voor de helm van de hertog van Gelre. Tegenwoordig lopen er nog steeds witte pauwen rond op het landgoed dat vrij toegankelijk is voor wandelaars. Kasteel Staverden is niet toegankelijk voor publiek. In het Bezoekerscentrum-landschapswinkel Staverden (in de voormalige boerenschuur tegenover boerderij de Molen) krijgt de bezoeker informatie over landgoed Staverden middels onder meer posters, interactieve computerprogramma’s en film. Vanaf Bezoekerscentrum Ermelosche Heide en bijbehorende schaapskooi heb je toegang tot een uit 170 na Christus stammend Romeins Marskamp. De contouren van de wal die het kampement van de Romeinen omringde zijn nog duidelijk zichtbaar. Ook zijn er nog enkele prehistorische grafheuvels te bezichtigen. Verderop kom je langs landgoed en wijngaard Oud Groevenbeek. Dit landgoed was vroeger geheel zelfvoorzienend, compleet met druivenkas om eigen wijn te maken. De gebouwen zijn te bewonderen vanaf de paden. Aan de rand van de bospaden liggen oude grafheuvels. © Deze fietsroute wordt je aangeboden door het Veluws Bureau voor Toerisme. Bezoek voor meer informatie over deze regio www.develuwe.nl

Leestip! De Gelderse Hanzesteden
In de oude Hanzesteden in Gelderland vind je nog tal van monumentale bouwwerken uit de Hanzetijd, zoals stadsmuren en koopmanshuizen. Benieuwd geworden wat de Hanze inhield en hoe de steden tot bloei kwamen door de Hanze? Lees dan het artikel‘De boeiende historie van de Gelderse Hanzesteden’

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Van Maerlantlaan, 3842JG, Harderwijk, Gelderland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Harderwijk
Van Maerlantlaan
3842JG Harderwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hoofdweg
3842JG Harderwijk

Gelrepoort

Boerhaavelaan
3843AN Harderwijk
0341 - 43 04 74
Stuur een mail

harderwijk

Stationsplein
3844KR Harderwijk

VVV Ermelo

Stationsstraat
3851MZ Ermelo
0341 55 22 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Beach Hotel Monopole

Beach Hotel Monopole

Hotel

Beach Hotel Monopole ligt in Harderwijk aan de rand van het Wo...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Staverden

Landgoed Staverden

Landhuis

Het eerste kasteel op deze plek werd gebouwd rond het jaar 130...

Meer informatie
HANZETOUR ROUTE NL POI.028

Hanzestad Harderwijk

Hanzestad

Zet bij aankomst in het centrum van Hanzestad Harderwijk uw E-...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Wijngaard Oud Groevenbeek

Wijngaard Oud Groevenbeek

Wijngaard

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Super!"

 geplaatst op:

Super!!!

"Fantastische route door bos en heide"

 geplaatst op:

Na No 9 geen begeleiding tot 64 waar de start was . Toevoegen 73/16/48/64

Pp

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Wij hebben de route gereden vanaf Harderwijk. Het eerste deel voert dan door het bos, uiteraard prachtig. Minpunt is echter dat de route over diverse zandpaden loopt, waar absoluut niet op valt te fietsen.

Linda

op:

Leonie , Anders

geplaatst op:

Mooie route. Misschien knooppunt en controleren

Thea, Noord-Holland

geplaatst op:

Gevarieerde route met soms hele smalle paden

Johan

op:

"heel gevarieerde prachtige route"

 geplaatst op:

hele mooie gevarieerde fietsroute , natuur, de heide, bossen , veluwemeer Harderwijk en Ermelo leuke plaatsen om te doorheen te rijden . Ook het terrein van s Heerenloo is erg de moeite waard. Helaas waren er in de Harderwijkse bossen , delen van de fietsroute over mulle paden waar huifkarren rijden. Uitkijken dus . Verder Top route !

"Een mooie route. Zelfs bij minder mooi weer."

 geplaatst op:

We hebben het gefietst vanaf Elspeet. Prachtig uitgestippelde route. Bij 51 gingen we mis. Veelal door bos. BijHarderwijk aan het haventje ons brood opgegeten.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115659 | Toegevoegd op 13-11-2012 | Laatst gewijzigd op 9-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding