Reeksche Heide en Schaijckse Heide

Fietsroute 115653

Aangeboden door:

5428 65

Omschrijving

De Reeksche en Schaijkse Heide zijn natuurgebieden die tussen Schaijk, Reek, Velp en Langenboom in liggen. De Reeksche Heide wordt al vanaf 1850 met name gebruikt als militair oefengebied. De stuifduinen zijn ideale kogelvangers en om de oefeningen allemaal wat vlotter te laten verlopen zijn er ook een aantal gebouwencomplexen en bijbehorende infrastructuur aangelegd. Delen van het gebied zijn dan ook afgezet, maar waar dit niet het geval is, kan je heerlijk wandelen door de naaldbossen van de Reeksche Heide. Ook de Schaijkse Heide is prachtig. In dit bos ligt ook een begrazingsgebied, waarin een met wildroosters afgesloten deel dieren rondlopen. Herten en vossen laten zich niet vaak zien, maar krijgen hier alle rust en ruimte om de populatie in stand te houden. Daarnaast lopen er Schotse Hooglanders door het gebied, maar ook doorsnee bosdieren zoals konijnen en eekhoorns. De route start bij De Kriekeput, waar je gratis je auto kunt parkeren. Vanaf de parkeerplaats fiets je naar molen Nooit Gedacht (romp/restant). Waarom deze molen niet meer maalvaardig is, zie je meteen: de wieken en het wiekenkruis ontbreken. De molen, van oorsprong het type grondzeiler, werd gebouwd in 1858 en was in gebruik als korenmolen, tot de molen in 1961 onttakeld werd. Luisterplek L122: de kleine elft van de Liberation Route ligt ook langs deze fietstocht. Wil je één van de indrukwekkende verhalen uit de laatste jaren van Tweede Wereldoorlog horen, stop dan even om naar dit hoorspel te luisteren. De Liberation Route brengt de gebeurtenissen en belevenissen van de geallieerden voor het voetlicht en eert op die manier de offers die zij voor onze vrijheid hebben gebracht. Op de Reeksche Heide staat ook de Hellemolen. Deze beltmolen uit 1832 maalde oorspronkelijk graan en werd gebouwd ter vervanging van een afgebrande standerdmolen. De molen is al jarenlang niet meer draaivaardig en er was een tijdje een café-restaurant in gehuisvest, maar dit is inmiddels ook opgeheven. De molen ligt er om die reden verlaten bij. De Coppensmolen is een beltmolen/bovenkruier in het plaatsje Zeeland, die vermoedelijk gebouwd werd in 1883. De molen verving een standerdmolen, waarvan nog veel onderdelen een herbestemming kregen in deze windkorenmolen. Een molen van hetzelfde type die ook koren maalde op windkracht, was De Dageraad. Deze beltmolen/bovenkruier werd waarschijnlijk in 1832 al gebouwd. In 2008 kreeg de molen, net als de Coppensmolen, nieuwe roeden en in november van dat jaar werden beide molens feestelijk heropend. De Dageraad maalt nog steeds graan op vrijwillige basis en kan op zaterdagochtenden bezocht worden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Heide, 5373KG Oss, Noord-Brabant, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst

Schaijkseweg 3A
5373 KL Herpen
+31(0)486 41 51 00
Stuur een mail

Parkeerplaats

Schaijkseweg
5373KL Oss

ravenstein

Stationssingel
5371DZ Oss

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Dageraad

Dageraad

Windmolen

Molen Dageraad is een beltkorenmolen die in 1832 werd gebouwd....

Meer informatie
Geen foto van De Hellemolen

De Hellemolen

Windmolen

Deze beltmolen dateert uit 1832. De molen is niet meer draaiva...

Meer informatie
Geen foto van Molen Nooit Gedacht (romp/restant)

Molen Nooit Gedacht (romp/restant)

Windmolen

Deze ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De ...

Meer informatie
Geen foto van Coppens Molen

Coppens Molen

Windmolen

Deze beltmolen werd vermoedelijk in 1883 gebouwd aan de rand v...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Paul Geurts, Noord-Brabant (NL)

geplaatst op:

Mooie route, lekker gefiets met 30 personen. Groeten van Paul

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115653 | Toegevoegd op 8-11-2012 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding