Groote Heide en Valkenhorst

Fietsroute 115652

Aangeboden door:

6175 109

Omschrijving

De Groote Heide, ook wel Leenderheide genoemd, is een uitgestrekt, droog heideveld. Hoewel de heide in de oksel van de A2 en de A67 ligt en je het geluid van de auto’s op de achtergrond zult horen, valt er toch veel te genieten. In het gebied liggen vennen zoals het Appelven en het Peerven en zijn naaldbomen aangeplant, waardoor er (onder andere) vliegdennenbossen ontstaan. Er is ook een droog eiken- en berkenbos terug te vinden, zodat de bomen elkaar afwisselen. Tussen de bossen en de groei van heideplanten zoals klokjesgentiaan en zonnedauw in liggen schilderachtige weilanden.

Ook Valkenhorst biedt de nodige afwisseling. Dit landgoed omvat de bossen van de Heezerhoeve, waarin vennetjes te vinden zijn met zonnedauw en veenpluis, maar staat vooral bekend om de visvijvers, die sinds 1900 werden uitgegraven.

Hier kweekte men vroeger karper, pootvis en hondsvis. Die vissen trokken veel vogels aan, waarvan de meest opvallende de zilverreiger is. Het heuvelachtige gedeelte van landgoed Valkenhorst is de Spinsterberg, begroeid met naaldbos dat deels op stuifzand werd aangepland.

In de vennen op en rond de Spinsterberg zwemt de internationaal bedreigde soort speerwaterjuffer. Vanaf 1999 kan je er ook oog in oog komen te staan met de Schotse hooglanders, die op een natuurlijke manier de heide onderhouden. De geschiedenis van deze bijzondere oude watermolen gaat terug tot 1227, maar de molen is vermoedelijk nog ouder dan dat. De watermolen was vroeger in bezit van een zusterorde, maar raakte in verval. In 1895 en 1977 vonden ingrijpende restauraties plaats, waardoor de molen behouden is gebleven. In de zomer kan je de molen regelmatig zien draaien, maar er worden geen producten meer in vervaardigd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

46
46 (Wagnerlaan, 5583ZE, Waalre, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

46
Jouw startpunt
Knooppunt 46
Wagnerlaan
5583ZE Waalre
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Sophiastraat
5583CB Waalre

geldrop

Stationsstraat
5662 Geldrop-Mierlo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

t Boothuys

Fietsterras 't Boothuys

Leuke afstappers

Fietsterras ’t Boothuys ligt aan de rand van natuurgebied De M...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Venbergse Watermolen

De Venbergse Watermolen

Waterradmolen

Gelegen aan de rand van natuurgebied De Malpie is de Venbergse...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115652 | Toegevoegd op 8-11-2012 | Laatst gewijzigd op 11-4-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding