Sleenerzand, Orvelte en Witteveen

Fietsroute 115599

Aangeboden door:

10818 198

Omschrijving

Drenthe is een provincie met vele gezichten. Uitgestrekte bossen en heidevelden zijn hier aan de orde van de dag, maar in Drenthe ligt ook een schitterend laagveen reservaat. In de kern van het Sleenerzand kan je écht één worden met de natuur. De stilte van de bossen wordt alleen verbroken door het gezang en gefluit van de tientallen vogelsoorten die in het gebied broeden en de wind die zachtjes de bomen en struiken beroert. Het zuidelijke deel van het Sleenerzand bestaat uit stuifzanden, waar weinig meer op groeit dan grillige jeneverbessenstruiken. Vooral de grafheuvel op Galgenberg, waar 3500 de dode hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Maar er zijn ook nog andere doorkijkjes naar het verleden: de gletsjerkuilen, kleinere grafheuvels en hunebedden. In het zuidoosten van Westerbork zie je Motte Westerbork liggen. Op deze motte – je merkt de verhoging in het landschap direct – stond vroeger het houten bouwwerk waarin de heer van Westerbork huisde. Net voordat je weer bij de parkeerplaats terugkomt, ligt er een prachtige schaapskooi vlakbij op je route. De schaapskudde van Orverlte bestaat uit Schoonebeker schapen, een zeer zeldzaam ras dat verantwoordelijk is geweest voor het ontstaan van andere kuddes. Wanneer je in Drenthe andere Schoonebeker schapen tegenkomt, is de kans dus groot dat hun stamboom terugleidt naar deze kudde. De dieren kunnen zich op extreem kale gronden moeilijk handhaven, maar voor heidevelden, schrale graslanden en het grazen tussen bomen zijn deze schapen bijzonder geschikt. De wollige viervoeters wonen in twee kooien, die authentiek zijn gebouwd. Daardoor is de inrichting ook niet afgestemd op moderne machines, dus alle activiteiten om de kudde gezond te houden worden hier nog met de hand verricht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Schapendrift, 9441 PJ, Midden-Drenthe, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Schapendrift
9441 PJ Midden-Drenthe
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Motte Westerbork

Motte Westerbork

Kasteelheuvel

Oude relevante plaatsen met vergane (houten) bouwwerken van de...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Hilco

op:

"Zeer slechte navigatie"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115599 | Toegevoegd op 15-10-2012 | Laatst gewijzigd op 19-2-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding