Kolderveen via Wanneperveen

Fietsroute 115598

Aangeboden door:

6511 219

Omschrijving

Kleine kerkdorpen zijn vaak net zo leuk om te bezichtigen als de grotere, bekendere plaatsen in Nederland. Kolderveen en Wanneperveen zijn van die dorpen. Dat komt door de authentieke sfeer er nog behouden is gebleven. Kolderveen is slechts enkele honderden inwoners groot. De naam verwijst naar het feit dat het van oosprong een nederzetting is die in een veenontginningsgebied werd gesticht. Een plaatje dat zich zeker op je netvlies zal branden, is de schitterende dorpskerk. Anders dan in de meeste kerkdorpen, ligt de het religieuze gebouw niet in het centrum, maar aan het einde van een 400 meter lange laan. Dat geeft de kerk een majesteuze, maar merkwaardig aanzicht. Wanneperveen is ook een typisch voorbeeld van een klein kerkdorp. In 1284 werd het dorp voor het eerst genoemd. De naam ontleent het plaatsje aan het veen en aan een klein riviertje dat vroeger bij het dorp liep. Wanneperveen is een langgerekt, uitgestrekt dorp (lintdorp) en dankt zijn vorm aan de ontginning van het gebied. Wanneer de klokkenstoel van Wanneperveen precies werd gebouwd is niet bekend, maar de stoel wordt voor het eerst genoemd 1767. De stoel verkeert in slechte staat en werd in 1986 al ingrijpend met kunstharsmortel gerestaureerd. De luidklok van de stoel werd in Amsterdam door Pieter Seest gegoten. Verder fietsend door het waterrijke gebied vol stroompjes, kanaaltjes, slootjes en weteringen, zie je molen Giethoorn Noord staan. De paaltjasker uit 1970 werd gebruikt om de polder mee te bemalen. Doordat het molentje aan alle kanten is ingebouwd, valt het nauwelijks op en gaat het op een natuurlijke manier op in het landschap. Molen De Sterrenberg is gebouwd in het hart van Nijeveen in 1786. De molen komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar werd hier herbouwd. De statige achtkante korenmolen is eenvoudig, maar in uitstekende staat. De molen maalt nog steeds graan op vrijwillige basis en de molenaars verkopen het meel ook aan particulieren. Wie een bezoekje wil brengen aan de molen, is welkom op afspraak of op zaterdagochtend. Hoe anders is Lutke’s Meule. Ook dit is een stellingmolen, maar daarmee houdt de vergelijking al snel op. De molen is erg klein vergeleken bij De Sterrenberg, en ook nog piepjong: het exemplaar werd in 1990 pas gebouwd. In 2008 brak één van de roeden, waardoor de molen niet meer maalvaardig was. Zo ontstonden de plannen voor het herbouwen van de Lutke’s Meule, mogelijk op een hele andere locatie (Nieuw-Zeeland). Anno 2012 zit er echter nog geen vaart achter dit plan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

45
45 (Matenweg, 7946KA, Meppel, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

45
Jouw startpunt
Knooppunt 45
Matenweg
7946KA Meppel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Nieuwe Dijk
Meppel

De Snip

Troelstraplein 115
7942BC Meppel
0522 - 24 14 32
Stuur een mail

meppel

Stationsweg
7941HG Meppel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Lutke's Meule

Lutke's Meule

Windmolen

Lutke's Meule is een kleine stellingmolen die stamt uit 1990. ...

Meer informatie
Molen/paaltjestjasker Giethoorn Noord

Giethoorn Noord

Windmolen

Dit molentje staat aan alle kanten ingebouwd en ingegroeid en ...

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met zadeldak, gietjaar klok 1950.

Meer informatie
Geen foto van Molen de Sterrenberg

Molen de Sterrenberg

Windmolen

Korenmolen Sterrenberg is een unieke molen in hartje Nijeveen.

Meer informatie
Geen foto van Molen De Sterrenberg

Molen De Sterrenberg

Windmolen

De Sterrenberg is een molen uit 1786 in Nijeveen. De molen is ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"prachtige route"

 geplaatst op:

vanuit Giethoorn de route opgepakt. Het is een zeer afwisselende route. Routes tussen verrassende buurtschappen maar soms ook rechte stukken met weids uitzicht. Let op: na punt 45 ontbreekt (door werkzaamheden aan het fietspad - dus fietsen op de weg) het bord richting punt 63 - afslag Kooiweg.

Sanne

op:

"mooie route"

 geplaatst op:

maar veel bruggetjes in Giethoorn

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115598 | Toegevoegd op 15-10-2012 | Laatst gewijzigd op 2-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding