Nationaal Park Dwingelderveld door Spaarbankbos en langs Lheebroekerzand

Fietsroute 115597

Aangeboden door:

7035 136

Omschrijving

Waan je ver van de bewoonde wereld tussen de glooiende heidevelden, meer dan zestig plassen en vennetjes, stuifzandgronden en bossen in het grootste natte heidegebied van West-Europa. Nationaal Park Dwingelderveld is uniek qua grootte en bijzonder qua flora en fauna. Naast typische heideplanten kom je het zeldzame beenbreek en klokjesgentiaan tegen. Die worden omringd door bijna driehonderd verschillende vogelsoorten, waarvan er veel ook in het gebied broeden. Vlinders fladderen van de ene bloeiende struik naar de volgende en op de natte heidegrond zijn vrijwel alle Nederlandse reptielen vertegenwoordigd. Ook meer gedomesticeerde dieren kan je tegenkomen, want er lopen kuddes heideschapen rond. Deze heideschapen voelen zich prima thuis in een van de twee prachtige schaapskooien vlakbij het startpunt van de route (Bezoekerscentrum Dwingelderveld, waar je niet alleen gratis je auto kunt parkeren, maar ook veel informatie over het gebied na kunt lezen). Eén van deze twee kooien is de schaapskooi van Ruinen, die sinds 1949 staat. De kudde die hier woont bestaat uit ongeveer 300 Drentse Heideschapen, die goed te herkennen zijn aan de meerkleurige wol, hun lange staart en hardbenen hoorns. In juni worden de schapen geschoren, maar ze mogen dagelijks de heide op om te grazen. Via de schaapskooi fiets over de glooiende heide, waarbij je veel door de begroeide stukken fietst. Bijzondere planten en dieren zijn hier talrijk, dus hou je ogen open zodat je deze niet mist! Wanneer je aan het laatste gedeelte van de fietsroute begint, zie je het landschap ineens veranderen. Op de uitgestrekte stuifzandvlakte is de begroeiing schaarser en zand strekt zich uit zover je kunt kijken. Op deze fietstocht zal de diversiteit van het Nederlandse landschap je versteld doen staan!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bezoekerscentrum Dwingelderveld (Benderse, 7963RA, Westerveld, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Benderse
7963RA Westerveld
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Benderse
7963RA Westerveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"zeer fraai"

  op:

Eric, Zuid-Holland

op:

"Heel mooie route"

  op:

Frank

op:

Feike, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115597 | Toegevoegd op 15-10-2012 | Laatst gewijzigd op 10-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding