Dorpenlandschap van Nieuwolda, Nieuw-Scheemda en Wagenborgen

Fietsroute 115596

Aangeboden door:

3129 60

Omschrijving

In het noordoostelijke puntje van Nederland, tussen Winschoten en Delfzijl in, liggen drie kleine dorpen die onbeduidend lijken, maar die een mooi stukje Groningse geschiedenis tonen. Je fietst vanaf de Noordzee het binnenland in en doet onder andere de drie dorpen Nieuwolda, Nieuw-Scheemda en Wagenborgen aan op deze leuke, landelijke route. Vanaf de parkeerplaats op een steenworp afstand van de Noordzee, fiets je via het gehucht Woldendorp naar Nieuwolda. Dit dorpje ontstond in de zestiende eeuw en heette toen nog Midwolderhamrik. Er werd een dijk aangelegd om de Dollard te bedwingen en in de loop van de eeuwen drong de mens het water steeds verder terug. Het gewonnen land was erg vruchtbaar en dat droeg bij aan de rijkdom van de boeren in het gebied. Een deel van die rijkdom is af te lezen aan de fraaie gebouwen die in het dorp werden gebouwd. Je laat Nieuwolda achter je om naar Nieuw-Scheemda te fietsen, dat in het Gronings Scheemterhammerk wordt genoemd. In 2008 telde het dorp nog geen 280 inwoners en is daarmee dus een extreem kleine gemeenschap. Nieuw-Scheemda ontstond, net als Nieuwolda, na de inpoldering van een deel van de Dollard. Ook hier werden in de zestiende dijken gebouwd om het water in te dammen. In Nieuw-Scheemda staat ook de Nederlandse Hervormde Kerk (sleuteladres Mw. De Haan, vlakbij de kerk). Deze prachtige, ingetogen gotische kerk stamt uit 1661. Op de kerk ligt een schilddak, waarop een zeszijdige dakruiter staat. Het is een eenvoudige, maar harmonieuze kerk die zijn authenticiteit gedurende de eeuwen goed behouden heeft. Op weg van Nieuw-Scheemda naar Wagenborgen staat de Noordermolen, die in 1805 werd gebouwd. Het is één van de oudste poldermolens in Nederland die ook nog wel draait en maalt (op vrijwillige basis). Omdat de toestand van de molen in de loop van de tijd verslechterde – zelfs een restauratie in 1963 mocht niet meer baten, bleef er van de Noordermolen uiteindelijk niet veel meer over dan een ruïne. In 2004 werd de molen volledig en ingrijpend gerestaureerd, zodat hij weer in bedrijf kon worden gesteld. Wagenborgen is het grootste van de drie dorpen op de route de dorpskern ligt op een zandrug die vroeger een oever van de Dollard was. Dat Wagenborgen geschiedkundig gezien de minst belangrijke van de drie dorpen was, is te zien aan de verkavelingsstructuur, de percelen liggen niet loodrecht op de zandrug maar zijn een stuk slordiger aangelegd, wat de oogsten van de boeren uiteindelijk ook niet ten goede kwam. Daardoor bleef Wagenborg achter op Nieuwolda en Nieuw-Scheemde.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Valgenweg, 9948PR, Delfzijl, Groningen, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Valgenweg
9948PR Delfzijl
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Wartumerweg
9949PE Delfzijl

Dollard Bezoekerscentrum Reidehoeve

Fiemel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Sleuteladres Mw. D. Haan

Sleuteladres Mw. D. Haan

Sleuteladres

Oude verlaten kerken die je zelfstandig kunt bezoeken door de ...

Meer informatie
Geen foto van Noordermolen

Noordermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Nederlandse Hervormde Kerk

Nederlandse Hervormde Kerk

Oude Groninger Kerken

De voorgevel met geglazuurde baksteen doet denken aan de gevel...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115596 | Toegevoegd op 15-10-2012 | Laatst gewijzigd op 6-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding