Elspeetse Heide

Fietsroute 115545

Aangeboden door:

8373 242

Omschrijving

Een glooiend heideveld, waar vennen het landschap onderbreken. Stuifzandgebieden en zandpaadjes. De Elspeetse Heide is een restant van een gigantische heidevlakte die zich uitstrekte over dit deel van de Veluwe. Heideschapen zijn onlosmakelijk verbonden met dit prachtige stuk natuur, al van oudsher begrazen de dieren de Elspeetse Heide. Ook speciaal aan deze heidevlakte is het feit dat op dit stuk natuur nog het bijzonder zeldzame rijstkorrelmos terug te vinden is, waarvan een lange tijd werd aangenomen dat het uitgestorven was. Rijstkorrelmos komt in Nederland op slechts twee andere plekken voor. Ook archeologisch gezien is de Elspeetse Heide belangrijk – de aanwezigheid van eeuwenoude grafheuvels en oude eikenhakhoutbosjes geven het gebied bijzondere waarde.

De route start bij een parkeerplaats waar je auto kunt parkeren. Hier vandaag leidt de route je al snel over de hei naar de Schaapskooi van Elspeet. De kudde die in deze schaapskooi onderdak vindt, bestaat uit Veluwse Heideschapen, maar uit een kruising van het Engelse Suffolk-ras en het Veluwse Heideschaap. De kudde heeft het zwaar te verduren gehad, want in juli van 2011 vonden 54 van de 150 dieren de dood door blikseminslag. Er wordt alles aan gedaan om het aantal schapen weer op 150 te krijgen. De lammetjes die geboren worden blijven eerst een paar maanden in de schaapskooi om aan te sterken, voordat ze met de groep de heide op mogen. Wanneer ze dan eindelijk uitzinnig naar buiten mogen dartelen, is het altijd een vrolijk gezicht.

Verder fietsend door Elspeet kom je bij molen De Hoop, die aan de rand van het plaatsje ligt. Deze windmolen, van het type half belt- half stellingmolen, werd in 1894 gebouwd. Het gebouw verving destijds een standerdmolen die was afgebrand. In 2012 werd bij een restauratie het stellingdeel verwijderd. Van de buitenkant ziet de molen er nu dus weer goed uit, maar het binnenwerk is nog slecht. De molen achtkante molen maalt koren met drie koppels maalstenen.

Een paar kilometer verder ligt Landgoed Staverden. Het oorspronkelijke plan was om vanuit dit landgoed een stadje te bouwen. Het landgoed kreeg daarom stadsrechten in 1298, maar van uitbreiding is het nooit gekomen. Daarmee is Staverden het kleinste plaatsje met stadsrechten in de Benelux, en vermoedelijk ter wereld. Op het landgoed staat een elegant wit landhuis, wat ook wel het Kasteel van Staverden wordt genoemd. Bij het landgoed staat ook de Watermolen van Staverden, die je van erg dichtbij kunt bekijken. Gezien de herkomst van het landgoed is de molen, die maalt op de Staverdense Beek, nog maar recent gebouwd. In 1924 werd de watermolen gebouwd ter vervanging van een korenmolen eerder op deze plek stond.

Nadat je Landgoed en Watermolen Staverden achter je hebt gelaten, fiets je een flink aantal kilometers ongestoord door de natuur. Bossen, waarmee duurzame energie wordt opgewekt, en heide, waar je een ruimtelijkheid als nooit tevoren ervaart, zullen je versteld doen staan van de natuurpracht in Nederland. Na ongeveer 32 kilometer kom je bij bij L59: Het Verscholen Dorp uit. Hier kan je luisteren naar een hoorspel dat onderdeel is van de Liberation Route. Op verschillende punten op deze route in Nederland zijn luisterplekken ingericht, ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Hier kunnen voorbijgangers luisteren naar de belevenissen van de soldaten die vochten voor onze vrijheid in de buurt van deze plaats.

De fietstocht vervolgend, kom je langs Waschkolk / Boerderij De Jonge Stee. De boerderij is een rijksmonument en is nog volledig intact. Oude details zijn bijvoorbeeld een grote schouw, bedsteden, en de opkamer. Op het erf staat nog een oude schaapskooi, een wagenschuur en er is zelfs een oude hooiberg bewaard gebleven. Vlakbij de boerderij ligt de Waschkolk. Vroeger werden in deze plas de kuddes uit Vierhouten en Elspeet gewassen werden voordat ze naar de markt gebracht werden. Vanaf de jaren ’80 van de twintigste eeuw stond de plas droog, maar sinds Staatsbosbeheer in 2006 een leemlaag aanbracht in het ven, is er weer water in blijven staan.

Deze prachtige route leidt je door een bosrijke omgeving en doet weer andere bijzondere plekken in de omgeving aan. Vol van cultuur- en natuurhistorie kom je terug bij de auto.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Hoop (Oude Hof, 8075AS, Nunspeet, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Hoop
Oude Hof
8075AS Nunspeet
Plan route naar startpunt

VVV Elspeet in de Heivlinder Cadeauwinkel

Staverdenseweg
8075AR Nunspeet
0577 49 14 50
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Molenweg
8075CK Nunspeet

Bezoekerscentrum/Landschapswinkel Staverden

Staverdenseweg
3852NV Ermelo

De Essenkamp

Essenkamp 21
3888LL Uddel
0577 - 40 19 77
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Uniek

Bakkerij en lunchroom Uniek

Fietscafe

Bakkerij en lunchroom Uniek is een plek waar je je meteen op j...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

Molen De Hoop is een korenmolen die werd gebouwd in 1894 als o...

Meer informatie
Staverden

Landgoed Staverden

Landhuis

Het eerste kasteel op deze plek werd gebouwd rond het jaar 130...

Meer informatie
Geen foto van Staverden

Staverden

Waterradmolen

Het is niet bekend wanneer de watermolen van Staverden werd ge...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Een wat gesloten fietstocht"

 geplaatst op:

En.. daar bedoelen niet mee dat we t geen prachtige tocht vonden. Zeker wel! En met gesloten bedoelen we.. veel, heel veel door het bos. Daardoor wat minder variatie qua natuur. Nu kwam dat bos goed uit met 33 gr op de teller. De weidse uitzichten op de heide(al in bloei!) waren prachtig. We hebben bij Molen de Duif Boerenkaas, ouderwetse yoghurt en Veluwse Stoet(brood met krenten, rozijnen, kaneel en spijs) gekocht. Heerlijke landwinkel!

"Henk en Henk"

 geplaatst op:

Super

Wim

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115545 | Toegevoegd op 27-9-2012 | Laatst gewijzigd op 26-9-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding