Leenderbos en De Malpie

Fietsroute 115414

Aangeboden door:

7209 109

Omschrijving

Het Leenderbos en de Malpie maken deel uit van een gigantisch natuurgebied dat zich uitstrekt van Eindhoven tot het Belgische Achel. Naaldbossen en heidevelden overheersen op de zandrug, en beekdalen kronkelen van hoger naar lager gelegen gebied. Ondanks dat het een heidegebied is, zijn er ook nog een aantal vennen te vinden en de gelukkige fietser ziet één van de 300 Kempense heideschapen tussen de taaie grassoorten grazen. Veel van de bomen van het Leenderbos werden tue 1932 en 1941 aangeplant. De bossen staan niet alleen vol met grove den, maar vooral ook met kwalitatief goede houtsoorten waaronder de Douglasspar. De bossen zijn dus niet alleen aangelegd voor natuurschoon, maar zijn ook geschikt voor houtproductie. De route loopt ten zuiden van Valkenswaard naar de Belgische grens en terug. Verder op de route kom je langs de Venbergsemolen. Deze watermolen maalde koren van boeren uit Someren, die hier verplicht hun graan aan moesten bieden. Het exacte bouwjaar van de molen is onbekend, maar de geschiedenis van de molen gaat terug tot 1227. Er zijn documenten teruggevonden waarin werd vermeld dat de hertog van Brabant een deel van de molen schonk aan een zusterklooster. Tussen 1973 en 1977 vond er een ingrijpende restauratie plaats om te voorkomen dat de molen zou verzakken. Hoewel de molen met behulp van de Dommel wel nog kan draaien, is hij niet meer maalvaardig.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Zeelberg
5556XV Valkenswaard
Plan route naar startpunt

VVV Valkenswaard

Markt 19
5554CA Valkenswaard
040 201 51 15
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Venbergse Watermolen

De Venbergse Watermolen

Waterradmolen

Gelegen aan de rand van natuurgebied De Malpie is de Venbergse...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie natuur fietsroute"

 geplaatst op:

Mooie brabantse natuur. Heide, stiltebos en natuurlijk de vennen van de Malpie. Verschillende terrasjes onderweg. Echt heerlijk voor een zonnige dag.

Patrick van Berkum, Noord-Brabant (NL)

geplaatst op:

Ik heb zaterdag 18 oktober deze rit gereden. Woon er niet zo ver van het start punt af ongeveer 7km fietsen. Mooie route om te rijden de natuur is er heel mooi.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115414 | Toegevoegd op 16-8-2012 | Laatst gewijzigd op 2-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding