Vroolijke jager, Somerense Heide en Herbertus Bossen

Fietsroute 115412

Aangeboden door:

5461 31

Omschrijving

De natuur rondom Heeze, Someren en Sterksel wordt gedomineerd door groene bossen en schrale heide. Bossen van voornamelijk naaldbomen zijn aangeplant in een gebied dat voornamelijk uit heide bestond. De Vroolijke Jager is daar een mooi voorbeeld van.

Het grootste deel van de Somerense Heide bestaat uit heideontginning. Het gebied richt zich sterk op de veehouderij en heideontginning. Monumenten en historische plekken zijn gemarkeerd en de gebieden zijn goed begaanbaar gemaakt. De natuur in Zuidoost-Brabant trekt niet voor niets steeds meer toeristen.

De Herbertusbossen zijn ouder ( ze zijn vernoemd naar de eerste Heer van Heeze) en hebben dan ook meer variatie. Loof- en naaldbomen zijn hier dikker en voller. Het gebied werd in 2003 zelfs genomineerd voor ‘Mooiste plek van Nederland’, maar won de titel uiteindelijk niet.

Vlakbij Heeze ligt Kasteel Heeze. Het kasteel heeft de status van rijksmonument en dat is niet verrassend. De ligging in de natuur is prachtig en de 18e-eeuwse inrichting is nagenoeg intact gebleven, ondanks dat het kasteel wordt bewoond. De eerste melding van het kasteel gaat terug tot 1172, waar het gebouw wordt vermeld op een akte. In de loop van de eeuwen werd het complex uitgebreid. Nu is de vesting omgracht en bestaat het uit twee delen: het middeleeuwse slot Eymerick en een nieuwer kasteel dat stamt uit de 17e eeuw.

De Oostappense Heide was vroeger een heidegebied, maar inmiddels is bestaat het voornamelijk uit bossen. De aangeplante grove dennen en vliegdennen beslaan ongeveer 120 hectare, hoewel je soms tussen de bomen doorkijkjes hebt naar restanten van de heide. Ook De Puddingberg, een stuifzandgebied, en het Prinsenmeer, een gegraven zwemplas, zijn omringd door de bomen.

De Galgenberg ligt naast de Oostappense Heide en is een bosgebied van jonge aanplantingen van grove den en fijnspar op een voormalig stuifzandgebied. De bomen groeien op 290 hectare tussen Liessel en Vlierden in. Een jonge populatie dassen gedijt hier goed en bouwt zijn burchten tussen de bomen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Kapellerput Hotel en Landgoed
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Kapellerput Hotel en Landgoed
Soomerenseweg
5591 TN Heeze
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Vlaamseweg
6029RW Heeze-Leende

VVV Heeze

Schoolstraat
5591 Heeze-Leende
040 226 06 44
Stuur een mail

heeze

De Laarstukken
5591 Heeze-Leende

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

Kapellerput Hotel en Landgoed

Kapellerput Hotel en Landgoed

Hotel

Verscholen in de bossen rondom Heeze ligt de Kappelerput. Een ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/nbr_heeze2.jpg

Kasteel Heeze

Kasteel

Achter het huidige Kasteel Heeze ligt het originele kasteel Ey...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115412 | Toegevoegd op 16-8-2012 | Laatst gewijzigd op 6-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding