Strabrechtse Heide

Fietsroute 115407

Aangeboden door:

12888 200

Omschrijving

De Strabrechtse Heide strekt zich uit tussen de Brabantse dorpen Geldrop-Mierlo, Someren en Heeze. Het gebied is ongeveer 1500 hectare groot en de heide kent wat afwisseling door de aanwezigheid van vele vennen. In het midden van het natuurgebied gaat de heide over in een stuifzandgebied, dat zorgvuldig wordt bijgehouden. Planten als spurrie, schapengras en bunt gedijen hier goed. Op de heide is de plek waar vroeger de grenzen van Heeze, Maarheze, Someren, Lierop en Mierlo bij elkaar kwamen. Dit historische punt staat bekend als de Hoenderboom en wordt gemarkeerd met een grenspaal. Hier ligt ook het Grafven dichtbij, de plaats waar in 1595 een aantal vrouwen die van hekserij werden beschuldigd, zijn vermoord.

Vanaf de parkeerplaats fiets je over de hei in zuidwestelijke richting naar Heeze. Ten oosten van Heeze ligt kasteel Heeze. Dit rijksmonument ligt prachtig in de natuur. Het bijzondere is dat de inrichting uit de 18e eeuw nog vrijwel volledig intact is gebleven. De geschiedenis van het kasteel gaat helemaal terug tot 1172. Het toenmalige gebouw werd toen voor het eerst vermeld op een akte. Inmiddels bestaat het complex uit een middeleeuws slot en een nieuwer kasteel dat in de 17e eeuw opgetrokken werd. Het geheel wordt omringd door een slotgracht. Momenteel wordt het kasteel bewoond, maar er kunnen ook trouwerijen gevierd worden op deze statige locatie.

Fiets je in de richting van Someren waar je de halfopen standerdmolen Den Evert ziet staan. De molen werd in 1543 gebouwd om graan te malen. Hij bestond uit een voor- en achtermolen. Inmiddels bestaat alleen de voormolen nog. In 1978 werd de molen verplaatst naar zijn huidige locatie, maar nu is hij niet meer maalvaardig.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Kapellerput Hotel en Landgoed (Somerenseweg , 5591 TN, Heeze, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Kapellerput Hotel en Landgoed
Somerenseweg
5591 TN Heeze
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Vlaamseweg
6029RW Heeze-Leende

VVV Informatiepunt Heeze Boekhandel Lektura

Jan Deckersstraat 19A
5591 HN Heeze
+31 (0)40 226 18 57
Stuur een mail

heeze

De Laarstukken
5591 Heeze-Leende

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Kapellerput Hotel en Landgoed

Kapellerput Hotel en Landgoed

Hotel

Verscholen in de bossen rondom Heeze ligt Kapellerput. Een ide...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Kasteel Heeze

Kasteel Heeze

Kasteel

Tijdens de oorlog werd het bevolkingsregister van de gemeente ...

Meer informatie
Geen foto van Den Evert

Den Evert

Windmolen

Deze standerdmolen heeft een zeer fraai houtsnijwerk en is op ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Knooppunten"

 geplaatst op:  

Knooppunten komen in de kaartplattegrond en de GPS niet overeen. Strabrechtseheide overigens prachtig, heide stond mooi in bloei.

"Mooie fietsroute door bos en heidevelden. De 1e 10 km waren veel naast of op verkeerswegen fietsen maar vanaf dan alleen maar door mooie natuur. Gefietst op een zondag in mei 2020"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115407 | Toegevoegd op 16-8-2012 | Laatst gewijzigd op 9-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding