Het Oude land van Texel

Fietsroute 115394

Aangeboden door:

10545 393

Omschrijving

Deze route voert over het oudste deel van Texel dat is ontstaan door gletsjers in de ijstijd. Vanaf het VVV-kantoor in Den Burg fiets je richting het Dennenbos. Dit bos is begin 20e eeuw aangelegd als productiebos. Nu beheert Staatsbosbeheer De Dennen zo natuurlijk mogelijk. Het bos biedt veel recreatiemogelijkheden. Bij de kruising Rozendijk-Bakkenweg staat rechts op het duin tussen de bomen de uitkijktoren Fonteinsnol. Hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Het pittoreske dorpje Den Hoorn ligt ook langs de route. Het charmante kerkje van Den Hoorn met zijn witte torentje schijnt het meest gefotografeerde object van Texel te zijn. Het is tevens een baken voor de scheepvaart. Op de toren zijn sterke lampen geplaatst, waarmee zeevarenden hun positie in de vaargeul Schulpengat kunnen bepalen. In landschapsreservaat De Hoge Berg zijn veel schapenboeten te zien. Dit zijn typisch Texelse schuren. Deze boeten worden niet als schaapskooi gebruikt, maar dienen alleen voor de opslag van hooi en kleine werktuigen. Ze zijn asymmetrisch en staan bijna allemaal met de schuine kant naar het westen, de overheersende windrichting. De ‘tuinwallen’ die te zien zijn op De Hoge Berg komen alleen op Texel voor. Dit zijn perceelafscheidingen, gemaakt van graszoden. Het ‘oude land van Texel’ is het deel van het eiland waar de meeste schapen worden gehouden. In het voorjaar zorgen de tienduizenden lammetjes in de weiden voor het ultieme voorjaarsgevoel. Halverwege het Doolhof bevindt zich de Zandkuil, het enige Nederlandse instectenreservaat. Hier leven 40 soorten graafwespen en bijen. De naam Doolhof verwijst naar het bosje langs de route. In dit bosje was vroeger een doolhof. Deze fietsroute wordt je aangeboden door VVV Texel. Kijk voor meer informatie op www.texel.net.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV Texel (Emmalaan, 1791DK, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV Texel
Emmalaan
1791DK Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Emmalaan
1791DE Texel

Oplaadpunt

Grensweg
1791 PC Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Uitkijktoren

Uitkijktoren

Uitkijktoren

Toren die gebruikt wordt om vanuit een hoog punt de wijde omge...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed De BONTE Belevenis

Landgoed De BONTE Belevenis

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

gijs

op:

"Ondergewaardeerd"

 geplaatst op:

Een prachtige route over de zuidkant van het eiland. Een tip: aan de oostkant van het eiland volgt de route tussen het Horntje en Oudeschild de route onderlangs de dijk. Het is hier de moeite waard om de (ietwat steile) klim naar het fietspad te nemen dat over de duinen loopt. Dit geeft een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Doe dit alleen voor het eerste deel van het fietspad; als je daarna opnieuw naar boven gaat mis je de afslag bij knooppunt 40.

"Zeer leuke route"

 geplaatst op:

Als je een zeer mooie, leuke en makkelijke route wilt fietsen met zeer mooie plekjes van het eiland ( uitkijk op de Prins Hendrik zanddijk) wil zien moet deze route zeker een keer fietsen.

"Vreemde kleuren"

 geplaatst op:

Verschillend kleuren voor verschillend terrein. Maar om strand en zee groen te maken en dijken blauw vind ik erg vreemd. Kan dat niet veranderd worden.

M

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115394 | Toegevoegd op 15-8-2012 | Laatst gewijzigd op 24-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding