Rondje Delfzijl

Fietsroute 115280

Aangeboden door:

8662 82

Omschrijving

Onze fietstocht start in de vestingplaats Delfzijl. De naam van deze plaats komt van Zijl (sluis) en de Delf (oorspronkelijke naam van Damsterdiep). De plaats ontstond in de dertiende eeuw toen er een sluis werd gebouwd in de Delf. Op 25 juli 1568 werd Delfzijl bezocht door Alva. Hij zag de strategische betekenis en maakte plannen er een grote vesting van te maken, Reeds in de 16e eeuw werd de haven van Delfzijl in verschillende maritieme geschriften vermeld. In 1665 kwam Michiel de Ruyter met de West-Indische vloot en dertig buitgemaakte schepen de haven van Delfzijl binnen. Je fietst een groot deel van deze route langs de Eems. Deze rivier stroomt door het noordwesten van Duitsland, ontspringt in Senne in Duitsland en mondt via de Dollard en de Waddenzee uit in de Noordzee.De route verlaat bij Hoogwatum de oevers van de Eems en je rijdt via Bierum naar het plaatsje Spijk. Deze nederzetting behoort tot de groep van de oudste nederzettingen in het Noord-Groninger zeekleigebied. Dit is in het tijdvak na de ijstijden ontstaan door getijdewerking in combinatie met de geleidelijk afnemende stijging van de zeespiegel. In het dorp Spijk tref je de koren- en pelmolen Ceres. De molen werd in 1839 gebouwd. De molen is qua inrichting uniek en wordt als lesmolen voor het pellen gebruikt. De molen is thans eigendom van de Stichting Het Groninger Landschap. Appingedam groeide door de gunstige ligging aan de Delf uit tot een belangrijk handels- en marktcentrum. Handel werd gedreven met Noord-Duitsland, Het Oostzee gebied, Scandinavië en Westfalen. De groei van de stad bleek ook uit de groei van de Nicolaaskerk die in deze periode als het ware met de stad meegroeide. In 1514 werd Appingedam ingenomen door George van Saksen. De bevolking werd uitgemoord. Appingedam oogt tegenwoordig nog onmiskenbaar als een stadje. In het centrum zijn nog vele van oorsprong middeleeuwse panden te bewonderen. De beroemdste bezienswaardigheden zijn drie hangende keukens en de smalle bruggetjes boven het Damsterdiep. Tijdens deze fietsroute komen we ook langs een aantal oude Groninger Kerken. De Stichting Oude Groninger Kerken zet zich in voor het materiële en functionele behoud van de monumentale Groninger kerken en hun omgeving. Materieel en functioneel gaat hierbij hand in hand. Want oude Groninger kerken zijn niet alleen waardevolle historische gebouwen, het zijn vanouds ook plaatsen van ontmoeting. De oude kerken die we tijdens deze fietsroute tegen komen zijn: Sint-Pancratiuskerk, hervormd, Synagoge en Kerk Solwerd. In de kolom hiernaast vind je het sleuteladres van deze kerken waar je naar toe kunt gaan om de kerk te bezoeken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Nieuweweg, 9934PA, Delfzijl, Groningen, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Delfzijl
Nieuweweg
9934PA Delfzijl
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Schoolstraat
9934BX Delfzijl

VVV Delfzijl

Zeebadweg 7
9933 AV Delfzijl
+31 (0)596 63 22 77
Stuur een mail

Parkeerplaats

Johan van den Kornputplein
9934EA Delfzijl

delfzijl

Johan van den Kornputplein
9934 AX Delfzijl

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Godlinze

Godlinze

Wierde of terp

In Friesland zijn de terpen en in Groningen de wierden te vind...

Meer informatie
Geen foto van Joods Monument Broerstraat

Joods Monument Broerstraat

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met piramidedak, gietjaar klok 1948.

Meer informatie
Geen foto van Kerk Solwerd

Kerk Solwerd

Oude Groninger Kerken

Neoklassieke zaalkerkje in Solwerd, nu een buitenwijk van Appi...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Yvette

op:

"Leuke tocht langs het wadden landschap"

 geplaatst op:

Langs het wad is het het leukste om boven op de dijk te fietsen. Net voor Oosterwijtwerd is een leuk restaurantje in de oude lagere school. In Delfzijl is het aan het einde leuker om het fietspad langs het Damsterdiep te blijven volgen.

"Aanrader"

 geplaatst op:

Mooie gevarieerde route door leuke kleine dorpjes en mooi omgeving

Eric, Anders

op:

Jan

op:

Sikko

op:

Henny

geplaatst op:

Langer op fietspad langs te Eemshaven

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115280 | Toegevoegd op 30-7-2012 | Laatst gewijzigd op 30-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding