Liesbos ontmoet Breda

Fietsroute 115205

Aangeboden door:

5893 82

Omschrijving

Breda, met zijn historische centrum, wordt omringd door gevarieerde natuurgebieden. Van oudsher is Breda een vestingstad, die zich geleidelijk aan heeft uitgebreid rondom het kasteel van Breda. De stad heeft verschillende parken, waarvan Valkenberg het bekendste is. De omgeving van Breda is erg groen en deze tocht bewijst dat. Je fietst niet alleen door de bebouwde kom, maar ook door het Liesbos, het grootste oude zomereikenbos van Nederland (ruim 200 hectare). Hier is al sinds de middeleeuwen een reigerkolonie gevestigd en het bos is in het bezit geweest van de eigenaars van het kasteel van Breda. De tocht leidt ook ook langs de Krabbebossen, een landgoed met een gemengd bos van naald- en loofbomen. De omgeving is door het kanaliseren van de beek die door het gebied loopt aan het verdrogen. Daardoor is de plantengroei gevarieerd: je ziet waterdrieblad, waterlelie, maar ook het moerasviooltje, moerasvaren en koningsvaren. Er is nog maar weinig van het oorspronkelijke complex over, op twee zevenhoekige torens na. De vesting herbergt tegenwoordig militairen in opleiding; de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is hier gevestigd. Daardoor is het complex niet toegankelijk voor bezoekers, behalve wanneer je een deelneemt aan een rondleiding van de lokale VVV of op de jaarlijke Brabanste Kastelendag. Dicht bij het kasteel is ook de Begijnhofkapel gebouwd in de periode van 1836 tot 1838. De voorgevel is ingezwenkt met fronton, waarboven een koepeltorentje is gebouwd. Het beeld in de nis boven de ingang verbeeldt St. Catharina. De kapel heeft door de jaren heen zijn rustige, authentieke sfeer weten te behouden. Iets verder op de route staat nog een kapel, met een even religieuze, maar veel een veel sobere uitstraling. Je fietst verder door de stad en kunt genieten van de oorspronkelijke, originele gebouwen, gezellige straatjes en lieflijke steegjes. Wanneer je de bebouwde kom achter je laat en de groene omgeving verder verkent, kom je langs asperge- en wijnboerderij De Santspuy. Hier worden vanaf eind maart tot begin julie asperges, ook wel bekend als ‘het witte goud’, geoogst. In die maanden kun je zien hoe het aspergesteken in zijn werk gaat, terwijl je door de aspergevelden dwaalt. Ook de wijngaard is dan te bezichtigen en je kunt hier genieten van een heerlijk glaasje wijn. Een andere wijngaard is wijngaard de Hoge Bremberg, waar je later langs fietst. Dat in Nederland de wijnbouw lange tijd op een laag pitje heeft gestaan, zou je niet zeggen wanneer je door de wijngaard van maar liefst 500 hectare fietst. De 200 wijnstokken worden sinds 2003 geteelt op een hoge zandrug. Er worden warme rode wijnen gemaakt van de druivensoort regent en heerlijke frisse wijnen worden geproduceerd van de solarisdruif. De eerste oogst van de wijngaard in 2006 leverde maar liefst 110 liter witte wijn en 140 liter rode wijn op!
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

45
45 (Moerdijkse Postbaan, 4872NH, Breda, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

45
Jouw startpunt
Knooppunt 45
Moerdijkse Postbaan
4872NH Breda
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Torendreef
4839AJ Breda

breda-prinsenbeek

Hoge Mosten
4822NH Breda

Vincent van Gogh Infomatiecentrum

Binnentuin
4873BT Etten-Leur

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wijngaard de Hoge Bremberg

Wijngaard de Hoge Bremberg

Wijngaard
Geen foto van Begijnhofkapel

Begijnhofkapel

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Kapel of kruis

Kapel of kruis

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Asperge en Wijnboerderij De Santspuy

Asperge en Wijnboerderij De Santspuy

Wijngaard
Geen foto van Borstbeeld Generaal Dwight David Eisenhower

Borstbeeld Generaal Dwight David Eisenhower

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115205 | Toegevoegd op 16-7-2012 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding