Rondje langs de venen

Fietsroute 115179

Aangeboden door:

5965 207

Omschrijving

Vanuit het ten zuiden van Enschede gelegen en met sagen omweven Twentse landgoed Groot Brunink ontsnap je aan de drukte. Uit respect voor natuur en historie zijn de stedenbouwers abrupt tot stilstand gekomen. Voor de meeste Enschedeërs ligt Groot Brunink bovendien zo dichtbij, dat het bijzondere stukje Twente aan de zuidkant van de stad gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Tot geluk van de rustzoekers. We starten deze route bij een parkeerplaatst bij het Rutbeek. Rutbeek is een rereactiegebied met 120 ha bos, waterpartijen met stranden, ligweiden en recreatieve voorzieningen. De route brengt je verder naar Haaksbergen via het Witte Veen. Haaksbergen is bekend om de venen. Vooral het Haaksbergerveen. Dit is een waar vogelparadijs. Drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. In de verte graast een kudde schapen. Kikkers kwaken in een verscholen poeltje, de rietgors zingt in een rietkraag. Een ontwakende adder warmt op in de ochtendzon. Dit aantrekkelijke gebied ligt in het zuidoostelijke deel van Haaksbergen aan de Duitse grens binnen loopafstand van Oons Achterhoes. Het Witteveen, eveneens aan de Duitse grens, bied je een scala aan afwisselende natuur met daarin de grazende Schotse Hooglanders. Beide venen zijn bij uitstek geschikt om te fietsen. Het Haaksbergerveen ofwel Buurserveen is een een uniek oerveen, waar tot voor enige jaren aan de Duitse kant nog turf werd gestoken. Hier kan men uren dwalen. Er is veel overeenkomst met de Hoge Venen (Hohe Venn/Hautes Fagnes) in de Ardennen. Wanneer we door Haaksbergen komen, komen we langs molen de Korenbloem. De molen wordt ook wel bovenkruier genoemd omdat alleen de kap met wielen op de wind gezet kan worden. De lengte van elke wiek is 12 meter. De vlucht is dan 24 meter (van top tot top). De kap is met riet gedekt. Het achtkant (het getailleerde molenlijf) is gedekt met schaliën, gemaakt van geteerd eikenhout. Deze schaliën, die in drie lagen over elkaar gaan zijn typerend voor Oost-Twente en de Geldersche Achterhoek. Ook over de grens komen wij ze tegen. In 1987 is de Vereniging Hoksebargse Möll’n opgericht welke zich ten doel stelt: de instandhouding en het oorspronkelijk gebruik van de molen te bevorderen. De vereniging verzorgt rondleidingen en demonstratiedagen. Deze prachtige route is kortom rijk bedeeld met natuurschoon. Honderden hectaren bos, heide- en veengebieden, met daar tussenin de weilanden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Jacobsrietweg, 7546RG, Enschede, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Jacobsrietweg
7546RG Enschede
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Korenbloem

Korenbloem

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Bart

op:

Rick

op:

"Mooie route maar de aanwijzingen kloppen niet altijd. Links en rechts worden regelmatig verwisseld. Het leek wel of mijn snelheid van 25 km/h te hoog was???"

 geplaatst op:

Route nalopen/fietsen ter controle.

Wilma

op:

"Genoten van deze mooie route"

 geplaatst op:

Een hele mooie route die we nog een keer gaan fietsen wanneer de heide in bloei staat. Wij hebben ervoor gekozen om als startpunt het pannenkoekenrestaurant Hooge Esch in Buurse te kiezen. Dit mede omdat je bij de aangegeven parkeerplaats moet betalen. Achteraf een goede keuze want na de fietstocht hebben we hier een heerlijke pannenkoek gegeten. De route is mooi om te fietsen, vooral het stuk door het Haaksbergenveen is prachtig. Wij hebben genoten van de route. Wij zijn onderweg geen gelegenheid tegen gekomen om koffie te kunnen drinken maar we hadden drinken bij ons dus voor ons geen probleem. Mocht je overwegen deze route te fietsen kunnen wij dat alleen maar aanraden. (in de route zitten een aantal punten waar je onnodig heen en weer moet fietsen naar een knooppunt. En het gesproken woord komt niet altijd overeen met de kaart. Beide doorgegeven bij route.nl.)

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115179 | Toegevoegd op 12-7-2012 | Laatst gewijzigd op 2-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding