Van Toen naar Toekomst bij Hellevoetsluis

Fietsroute 115177

Aangeboden door:

3105 37

Omschrijving

De Kop van Voorne is één van de meest dynamische gebieden van Nederland. Nergens zijn verleden, heden en toekomst zo dicht bij elkaar te vinden. De vestigingsstad Hellevoetsluis was in het roemruchte zeevaartverleden de thuishaven van zeehelden als Michiel de Ruyter en Piet Heijn. Vanuit deze haven vertrok het eerste VOC schip richting Oost-Indië. Tot aan de uitbreiding van de Rotterdamse haven was Hellevoetsluis een belangrijke marinestad. Hiervan zijn nog sporen te zien zoals het Droogdok Jan Blanken en de vuurtoren. Er is zelfs een speciale zeeheldenmuur. Vanuit Hellevoetsluis passeer je de badplaats Rockanje en fiets je langs de duinen. Nog meer verleden is te zien in Openluchtmuseum De Duinhuisjes. De huisjes hebben op één na verspreid in het duinengebied gestaan en geven een beeld van het leven anno 1900. Vanaf fietsknooppunt 56 kun je je fietstocht uitbreiden door een bezoek te brengen aan het informatiecentrum Futureland. Je gaat hiervoor richting fietsknooppunt 57. Naast de aanleg van industrieën is een deel van dit nieuw opgespoten land ingericht als recreatiegebied. Met de Futureland Express kan een rondrit gemaakt worden op dit nieuwe land en kun je de Maasvlakte 2 van dichtbij zien. Het zijn de extra 18 kilometers meer dan waard. Door de ligging van Voorne aan zee en de aanwezigheid van de binnenmeren het Brielse Meer en het Oostvoornse Meer, is watersport een geliefde bezigheid. Het Oostvoornse Meer is zelfs een belangrijke duiklocatie en voorzien van alle moderne faciliteiten. Bij Oostvoorne vinden we de Jacobaburcht. De Burcht werd gebouwd in opdracht van de Heren van Voorne. De bouw had zeer waarschijnlijk voornamelijk een startegische reden, namelijk het optrekken van een versterking tegen eventuele vijanden die van de Maasmonding zouden binnen vallen. Door op een duinhoogte te bouwen kon men zich beter verdedigen tegen aanvallers en bovendien had men van hier ook een uitstekend uitzicht over de Maasmond en het omliggende land. De Ruine van Jacobaburcht is vrij te bezichtigen. Sleutel van het hek vind je bij de plaatselijke VVV. Tijdens je fietsroute fiets je ook door Brielle, een historische binnenstad die herinnert aan de Watergeuzen die Alva op 1 april 1572 verdreven. De vestingwerken van Brielle behoren tot de best bewaard gebleven fortificaties van Nederland. Hier vinden we ook molen 't Vliegend Hert. De molen is eigendom van de Brielse Molenstichting 't Vliegend Hert en is iedere vrijdag en de eerste en derde zaterdag van de maand geopend. In de zwarte molenschuur tegenover de molen vindt meelverkoop plaats. Deze fietsroute wordt je aangeboden door VVV Zuid-Hollandse Eilanden. Bezoek voor meer informatie over deze regio www.zuid-hollandse-eilanden.nl
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

22
22 (Voorweg, 3221LC, Hellevoetsluis, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

22
Jouw startpunt
Knooppunt 22
Voorweg
3221LC Hellevoetsluis
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Duinweg
3222EC Hellevoetsluis

VVV Hellevoetsluis

Oostzanddijk 3
3221AL Hellevoetsluis
0181 31 23 18
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vliegend Hert

Vliegend Hert

Windmolen

In 1572 werd Brielle ingenomen door de geuzen. In de 17e eeuw...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/zhl_oostvoorne_2005_08_27_6.jpg

De (Jacoba) Burcht

Ruïne

Opgewerkte en geconsolideerde plattegrond.
Hoewel er van de...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115177 | Toegevoegd op 12-7-2012 | Laatst gewijzigd op 21-10-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding