Langs het Schelde-Rijnkanaal

Fietsroute 115169

Aangeboden door:

6578 80

Omschrijving

We starten deze fietsroute aan de rand van Halsteren. Halsteren is gelegen op de Brabantse Wal, waardoor je binnen het dorp hoogteverschillen tot 10 meter kunt waarnemen. Vanuit Halsteren steken we het Schelde-Rijnkanaal over bij de Tholense Brug in de richting van Tholen. Het Schelde-Rijnkanaal loopt van Antwerpen naar het Volkerak en is onderdeel van de Schelde-Rijnverbinding, de vaarroute die Antwerpen met Rotterdam en de Nederlandse grote rivieren verbindt. Tholen heeft een historische stadskern, die nog steeds grotendeels omringd is door wallen en vesten. De stadskern wordt daarnaast gedeeltelijk begrensd door een haven. Het gebied binnen de vesten is sinds 1991 beschermd stadsgezicht. Verder telt de stad tientallen rijksmonumenten. Vanuit Tholen gaan we richting Nieuw-Vossemeer. Ook hier steken we het Schelde-Rijnkanaal over. In de zeer vroege ochtend van zondag 1 februari 1953 voltrok zich ten gevolge van de zware aanhoudende storm en springvloed de watersnoodramp. Doordat op de Nieuw-Vossemeersedijk het elektriciteitshuis door het geweld van het water werd weggeslagen, verkeerde het dorp in een mum van tijd in een volledig isolement want alle verbindingen waren hierdoor vernield. Ook in de omliggende polders, met name bij de Pelsendijk, voltrok zich het onheil. Het gehele dorp en zijn polders kwamen onder water te staan. Ruim twee dagen lang zat de bevolking in het rampgebied opgesloten voordat de redding en evacuatie op gang kwamen. Tijdens deze fietsroute komen we ook langs molen Assumburg, een voormalige korenmolen in Nieuw-Vossemeer. De stellingmolen is in 1780 als oliemolen gebouwd en heeft in de Zaanstreek gestaan, totdat in 1897 de molen naar de huidige locatie is verplaatst en is verbouwd tot stellingkorenmolen. De naam De Assumburg verwijst naar slot Assumburg, een kasteel bij Heemskerk. Tijdens de watersnoodramp van 1953 kwamen de molenaar, zijn vrouw en drie kinderen om. Daarbij werd de molen door het zoute water aangetast. Hierna is de Assumburg diverse malen gerestaureerd. De molen is eigendom van de gemeente Steenbergen en is in gebruik als molenmuseum. De staat van onderhoud is matig. De Assumburg is op afspraak te bezoeken. Deze fietsroute brengt ons langs de kade van het Schelde-Rijnkanaal terug naar Halsteren wat tevens het eindpunt is van deze fietsroute.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Boerderij Den Hof (Buitenlust, 4661 AL, Halsteren, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Boerderij Den Hof
Buitenlust
4661 AL Halsteren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Vijverdonk
4661AD Bergen op Zoom

bergen op zoom

Stationsplein
4611BX Bergen op Zoom

VVV Brabantse Wal

Steenbergsestraat 6
4611 TC Bergen op Zoom
0164 27 74 82
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Natuurpodium

Boslustweg 3
4624 RB Bergen op Zoom

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Boerderij Den Hof

Boerderij Den Hof

Fietscafe

Boerderij Den Hof ligt in de bossen net buiten Bergen op Zoom....

Meer informatie
't Wagenhuis

't Wagenhuis

Fietscafe

’t Wagenhuis is al velen jaren een begrip in West Brabant en o...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Foute aanwijzingen en het ontbreken van routepunten b.v. KP 50 bij Nieuw Vossemeer KP 53 vergeten. Meisje (stem) weet niet wat ze moet doen"

  op:

Kevin, Anders

op:

Leo, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115169 | Toegevoegd op 9-7-2012 | Laatst gewijzigd op 10-12-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding