De Betuwe

Fietsroute 115166

Aangeboden door:

8705 267

Omschrijving

Wie Betuwe zegt, denkt direct aan fruit. Er worden in de Betuwe veel appels, peren en kersen geteeld. Dat komt door de gunstige ligging en bodemgesteldheid van de streek. De Betuwe beschikt over de beste landbouwgronden van Nederland. De oorsprong van de naam Betuwe is de inzet van discussies. Een gedachte is dat Betuwe “goede grond” betekent. Daar tegenover staat Veluwe dat “slechte grond” betekent. Een andere gedachte is dat de naam is afgeleid van de Bataven, die de Betuwe tot hun kernland zouden hebben gerekend. De oudste vermelding van Beusichem is een afschrift uit het einde van de 11e eeuw. De tekst gaat over bezittingen van St. Maartenskerk te Utrecht en luidt: “insulam... iuxta Buosinhem qui propior ville Riswic”. Er is een fraaie taalkundige vertaling van de naam Beusichem. ‘Chem’ is afgeleid van ‘hem’, dat woonplaats betekent in het Oudnederlands. ‘Beuse’ is een verbastering van Boso, een persoonsnaam, die in Oudgermaans ‘vijand’ betekent. We fietsen verder langs de rivier de Lek. Deze Nederlandse rivier is vanaf Wijk bij Duurstede de voortzetting van de Nederrijn. De rivier is 62 kilometer lang. Via het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal staat de Lek in verbinding met andere waterwegen. Ook komen we langs Wijndomein het Spijck en erg mooi is Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt en haar kasteel. 3 kilometer na fort Everdingen fiets je langs fort Werk aan het spoel. Dit is een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is gebouwd in de periode 1816-1824 en had als doel om de waaiersluis te beschermen. Samen met fort Everdingen kon de polder bij Culemborg onder water worden gezet als bescherming tegen de vijand. Fort Everdingen is ook een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een torenfort en werd gebouwd tussen 1842 en 1847. Bij het fort zult u 3 sluizen aantreffen. Deze werden gebruikt voor de inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg. Rivier de Linge is een Betuwse rivier met een lengte van 100 km en daarmee de langste geheel Nederlandse rivier. Het is een toeristische trekpleister omdat er veel fruitboomgaarden langs de rivier staan. De kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal is opmerkelijk. Hier verdwijnt de rivier onder het kanaal.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

33
33 (Slotstraat, 4101CA, Culemborg, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

33
Jouw startpunt
Knooppunt 33
Slotstraat
4101CA Culemborg
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Lange Meent
4101BH Culemborg

culemborg

Stationsplein
4101NX Culemborg

Drinkwatertappunt Oasen (Vijfheerenlanden)

Oasen drinkwater
4121KK Vijfheerenlanden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Fort Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel

Fort

In 1815 werd bij de voormalige inundatiecoupure in de Lekdijk ...

Meer informatie
Geen foto van Mariënwaerdt

Mariënwaerdt

Kasteel

Mariënwaerdt is een landgoed van ruim 900 hectare en een voorm...

Meer informatie
Fort Everdingen

Fort Everdingen

Fort

Torenfort Everdingen werd gebouwd tussen 1842 en 1847 als onde...

Meer informatie
Geen foto van Wijndomein Het Spijck

Wijndomein Het Spijck

Wijngaard
Geen foto van Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt

Landgoed

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Henk, Anders

op:

Jan

op:

Wilma

op:

"Weinig of geen verrassende binnendoorpaadjes."

 geplaatst op:

Juli 2020, diverse plaatsen werk aan de weg. Verwarrend en soms zelfs geen doorgang.

Jolande

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115166 | Toegevoegd op 9-7-2012 | Laatst gewijzigd op 7-4-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding