Kraaijenbergse Plassen

Fietsroute 115160

Aangeboden door:

7211 87

Omschrijving

De Kraaijenbergse Plassen vormen samen een gebied van ruim 400 hectare en ontstonden rond 1968 door de winnig van industriezand, grind en klei. Het gebied strekt zich evenwijdig uit aan de nabij stromende Maas. Delen van de plassen worden gebruikt om op te zeilen, surfen of in te zwemmen of vissen, maar andere delen maken onderdeel uit van een nieuw ingericht natuurgebied en dienen als rustgebied voor waterdieren. Grillige oevers huisvesten diverse watervogels, waaronder meerkoeten, bergeenden blauwborsten en oeverzwaluwen. In de meidoornheggen broeden de roodborsttapuit, de grasmus en de bosrietzanger, terwijl dassen er fantastische burchten bouwen. Aan de randen van sommige plassen vind je oude rivierduinen, waar aronskelk, rapunzelklokje en het grasklokje. Een interessant gegeven is de legende dat Cuijk ooit stadsrechten had, maar deze heeft verkocht aan het dorp Grave. Werkelijk bewijs voor dit verhaal ontbreekt. Desondanks is Grave nu wel een stad, en wordt Cuijk nog vaak aangeduid als ‘voormalige stad’. Vanaf hier leidt de tocht naar het restant van molen De Hoop. Hiervan is alleen de romp nog te zien. De molen werd in 1850 gebouwd als schorsmolen met een lage stelling. In 1960 werd de molen al onttakeld, nadat hij jarenland diensten had verleend aan de Cuijkse leerlooiindustrie, en in 1970 brandde hij volledig uit. Je fietst langs de route van de Kraaijenbergse Plassen. Uitkijkend over het water ervaar je de rust van de natuur en de bedrijvigheid van de watersport. Je fietst door het dorpje Linden, dat vrijwel helemaal omringd wordt door water. Wanneer je dit schiereiland achter je laat, ligt een naamloze molen die voor het gemak wordt aangeduid als ‘Linden’, zoals dat dorp op je weg. Achtkante korenmolen Linden is nog wel maalvaardig, maar buiten bedrijf. De molen werd in 1869 gebouwd en is overduidelijk tweedehands, maar de exacte herkomst is niet bekend. In de jaren ’70 raakte de molen ernstig vervallen en er werd een grote restauratie uitgevoerd in 1985-1986. De molen kreeg toen een nieuwe kap, gevlucht, stelling, tafelelementen en rietbedekking. De route leidt via Katwijk langs de Maas terug Cuijk. In de omgeving van Cuijk is naast de Kraaijenbergse Plassen ook De Kuilen en de Langenboomse Bossen de moeite van een fietstocht waard.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Lavendel, 5432EP, Cuijk, Noord-Brabant, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Cuijk
Lavendel
5432EP Cuijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Spinding
5431SP Cuijk

cuijk

Stationsstraat
5431CM Cuijk

VVV Molenhoek in Hotel De Molenhoek

Stationsstraat
6584AX Mook en Middelaar
0900 112 23 44

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop (romp/restant)

De Hoop (romp/restant)

Windmolen

Deze molen werd een tijd gebruikt als schorsmolen voor leerloo...

Meer informatie
Geen foto van Linden

Linden

Windmolen

Ligt tussen Katwijk en Linden in. Deze windmolen heeft eigenli...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115160 | Toegevoegd op 9-7-2012 | Laatst gewijzigd op 9-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding