De Friese Wouden Route

Fietsroute 115129

Aangeboden door:

14294 213

Omschrijving

De Friese Woudenroute brengt je door het Friese Wouden gebied. De Friese Wouden kenmerken zich door de vele elzensingels, houtwallen en pingo's. Het startpunt van de route bevindt zich in de noordelijkste stad van Nederland en tevens de één na oudste stad van Friesland, Dokkum. Sinds Bonifatius in 754 vermoord werd, geniet Dokkum van internationale bekendheid. Dokkum telt meer dan 140 rijksmonumenten. Je gaat van Dokkum naar Ee. Het terpdorp Ee heeft de kortste plaatsnaam van Nederland. Daarnaast heeft Ee een beschermd dorpsgezicht. Ook staat in het dorp het enige vlasbewerkingsmuseum in Nederland, “Het Braakhok”. Daarnaast komen we ook langs molen Beintemapolder. Deze molen is maalvaardig. Van Ee vervolgt de route zich naar Westergeest. Het dorp is in de vroege Middeleeuwen ontstaan op een zandopduiking ten noordwesten van de hoge gronden van de Friese Wouden. Westergeest bezit een Romaanse kerk uit de 12e eeuw met muurschilderingen. Het volgende dorp die de route aandoet, is De Westereen. In het Friese Woudengebied kwamen tot het begin van de 20e eeuw plaggenhutten voor. Dit waren armoedige woningen die door grote gezinnen werden bewoond. Een aantal stenen plaggenhutten zijn nog steeds in het dorp te vinden, met name aan de Keapmânswei. Vanuit De Westereen fiets je langs het dorp Readtsjerk en vervolgens door het dorp Rinsumageest. Rinsumageest heeft een bijzonder dorpsgezicht met hoge bruggetjes over de dorpsvaart. Tot 1881 was Rinsumageest de hoofdplaats van de gemeente Dantumadeel. In het centrum van het dorp staat nog steeds het oude raadhuis. Onderweg komen we nogeens langs een molen, de Klaarkampstermeer. De route leidt je verder naar het buurtschap Sibrandahûs. In het dorp staat een kerk met een grafkelder uit de 13e eeuw. Deze kerk is ontstaan als uithof van het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest. De Friese Woudenroute wordt afgesloten bij het beginpunt in Dokkum. Deze fietsroute wordt je aangeboden door VVV Lauwersland. Bezoek voor mee informatie over deze regio www.vvvlauwersland.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Stationsweg, 9101HZ, Dokkum, Friesland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Dokkum
Stationsweg
9101HZ Dokkum
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hantumerweg
9101AB Dongeradeel

Oplaadpunt

Koornmarkt
9101JP Dongeradeel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Klaarkampstermolen Rinsumageest

Molen Klaarkampstermeer

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Beintemapolder

Beintemapolder

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

B. Brunnekreef, Gelderland

op:

Brigitte, Gelderland

geplaatst op:  

Leuke route , met leuke koffie stop bij Herberg Het Rechthuis in Rinsumageast

"Werkt niet, verkeerde route"

  op:

j.p.m., Noord-Holland

op:

"Prachtig"

 geplaatst op:

Hele mooie, goed befietsbare route, langs verrassende plekjes.

Ellert, Friesland

geplaatst op:

Op 27 september heb ik het grootste gedeelte van deze route gefietst vanuit Blije om in Feanwâlden bij onze dochter aan te gaan. Het is een mooie route die een goed beeld geeft van de Dokkumer Walden. Voor de route in Dokkum heb ik een opmerking. Deze route is waarschijnlijk gemaakt door de routeplanner en niet door iemand die de omgeving (goed) kent. De route van Knooppunt 30 naar 31 is eigenlijk niet logisch. Beter zou het zijn om op de rotonde bij de jumbo richting Eelaan te fietsen en bij het bruggetje het fietspad naar de Harddraversdijk te nemen, er hoeven dan geen akelijke oversteken genomen te worden en langs de drukke Dongeradyk zonder fietspad gereden te worden. met vriendelijke groeten Ellert Jongstra ellertfietst@gmail.com

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115129 | Toegevoegd op 5-7-2012 | Laatst gewijzigd op 5-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding