Lauwersland Landschapsroute

Fietsroute 115122

Aangeboden door:

5223 71

Omschrijving

De Lauwersland Landschapsroute brengt je langs de wierdendorpen Winsum en Tinallinge. Het wierdenlandschap wordt gezien als het oudste cultuurlandschap van Nederland. Volg de fietsknooppunten om de mooiste weg in de omgeving te fietsen. De route begint bij de VVV in Winsum, fietsknooppunt 69. Winsum is een zeer oude plaats die al sinds 600 v. Chr. bewoond is. Winsum bezit de middeleeuwse Torenkerk evenals twee achtkante stellingmolens, De Ster en De Vriendschap. Op naar Bedum, fietsknooppunten 95, 14, 13, 22, 05, 04, 06 en 07. In Bedum vestigden rond 600 zich de eerste inwoners. Op de plaats van het graf van de heilige Walfridus, een toegewijd christen die door de Noormannen werd vermoord, staat een kerk, die vooral bekend is vanwege de scheve toren. Vervolgens gaan we naar Onderdendam, fietsknooppunten 09, 10, 17 en 16. Onderdendam staat bekend om zijn oude korenmolen Molen Husingo uit 1870, het vroegere gerechtsgebouw en de gereformeerde kerk uit 1933. Onderweg komen we ook langs de Mariakerk, hervormd. De Mariakerk is een van de oudste bakstenen kerken in de provincie Groningen. Het romaanse bouwwerk staat op de dorpswierde centraal in het dorp. Bij de kerk stond tot 1655 een losstaande klokkentoren. Het gebouw is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Volg fietsknooppunten 50 en 96 om het kleine dorpje Tinallinge te bereiken. Tinallinge is rond 500 v. Chr. ontstaan op een wierde. Een wandeling rond de wierde kan gemaakt worden via het Ossepad. In het dorp staat bovenop de wierde het Onze Lieve Vrouwekerk, hervormd uit 1250. Een optie is om ook Baflo te bezoeken. Hiervoor dien je fietsknooppunten 30, 29, 71 te volgen. De wierde van Baflo vormt een dubbelwierde met die van het dorp Rasquert. In de 12e eeuw werd de tufstenen Hervormde kerk van Baflo gebouwd. Wil je Baflo niet bezoeken, maar rechtstreeks terug naar Winsum fietsen? Volg dan fietsknooppunten 12 en 95. Volg fietsknooppunt 69. De Lauwersland wierdenroute wordt afgesloten bij het beginpunt van de route, het VVV kantoor in Winsum. Deze fietsroute wordt je aangeboden door VVV Lauwerland. Bezoek voor meer informatie over deze regio www.vvvlauwersland.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

69
69 (Hoofdstraat W, 9951AA, Het Hogeland, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

69
Jouw startpunt
Knooppunt 69
Hoofdstraat W
9951AA Het Hogeland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

De Werf
9951EZ Winsum

winsum

Borgweg
9951BX Winsum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Mariakerk

Mariakerk

Oude Groninger Kerken

Er zijn spitsboogramen ingekomen, de toren is met een ‘halve t...

Meer informatie
Geen foto van Onze Lieve Vrouwenkerk

Onze Lieve Vrouwenkerk

Oude Groninger Kerken

De kerk in Tinallinge is gesticht als rooms-katholieke kerk. B...

Meer informatie
Draaibrug over het Boterdiep en molen Hunsingo in Onderdendam

Molen Hunsingo

Windmolen

De eerste molen op deze locatie werd gebouwd voor 1616, dit wa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Wim Perdok, Groningen

geplaatst op:

Vanaf 15 naar 50 zoeken naar bord 50 over de brug Vanaf punt 71 naar punt 69 is vrij onduidelijk jammer van deze 2 puntjes verder een prachtige route om te fietsen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115122 | Toegevoegd op 5-7-2012 | Laatst gewijzigd op 25-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding