Lauwersmeerroute

Fietsroute 115119

Aangeboden door:

9027 123

Omschrijving

Deze fietstocht brengt de fietser door het Nationaal Park Lauwersmeer, gelegen in het noorden van Groningen. De dijken, kolken, coupures, maar ook de dorpen en bezienswaardigheden onderweg herinneren aan de eeuwige strijd die men hier heeft geleverd tegen het wassende water. Toen de Lauwerszee in 1969 van de Waddenzee werd afgesloten, ontstond het Lauwersmeer. De afsluiting en het zoete water maakten van het meer een omgeving waar water, planten, dieren en mensen op een bijzondere manier samen komen. Men vindt er naast natuur en recreatie tevens een militair oefenterrein. Sinds 1999 mag het Lauwersmeergebied zich een Nationaal Park noemen. De route leidt door de dorpen Zoutkamp met z’n Visserijmuseum en de Palingrokerij van Gaele Postma en Houwerzijl met de fameuze Theefabriek. Vanaf de vissershaven van Lauwersoog gaat de route langs de waddendijk, van waar men een prachtig uitzicht heeft op de Waddenzee. Dit gebied is door UNESCO in 2009 aangewezen als Werelderfgoed. Tijdens deze route komen we ook lans de voormalige hervormde kerk bij Hornhuizen. De kerk is in 1850 op oude grondslag herbouwd. Het benedendeel van de in 1815 ingestorte middeleeuwse toren bleef bewaard. In de vloer van de kerk liggen nog verscheidene grafzerken, de oudste uit 1498. Ook de avondmaalstafel en de met de wapens Meckema van Aylva/Van Camstra gesierde herenbank uit de 18e eeuw komen uit de vroegere kerk. Het orgel is in 1833 in de vroegere kerk geplaatst: het is van oorsprong een uit Delft afkomstig huisorgel; omstreeks de eeuwwisseling is het onderwerk verwijderd. Achter het orgel zijn op de westmuur van de vroegere kerk gordijnen geschilderd. Zowel geoefende als minder geoefende fietsers zullen aan deze gevarieerde route een plezierige dag beleven! De fietsroute volgt voor een deel de bewegwijzerde ANWB route. Deze fietsroute wordt je aangeboden door Marketing Groningen. Bezoek voor meer informatie over deze regio toerisme.groningen.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

90
90 (Sluisweg, 9974RM, Het Hogeland, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

90
Jouw startpunt
Knooppunt 90
Sluisweg
9974RM Het Hogeland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Panserweg
9974SL De Marne

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Voormalige hervormde kerk

Voormalige hervormde kerk

Oude Groninger Kerken

Deze driezijdig gesloten zaalkerk is de neogotische vervanger ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Anneke

op:

Eelco

op:

Ferry

op:

Carel, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115119 | Toegevoegd op 5-7-2012 | Laatst gewijzigd op 5-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding