Genieten door de bossen van Breda

Fietsroute 115117

Aangeboden door:

4610 74

Omschrijving

Het Mastbos is één van de oudste naaldbossen van Nederland en is ongeveer 570 hectare groot. Dit oudste cultuurbos is rond 1515 aangelegd en leverde ondere andere hout voor het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot, maar ook voor schepen van de VOC.

Het grenzende St. Annabos is een onderdeel van de Ulvenhoutse bossen en werd in de 16e eeuw aangelegd. Het bos werd beheerd voor de jacht en, net als het Mastbos voor de houtopbrengst. Beide bossen zijn bijzonder waardevol en kunnen worden gezien als natuurlijke museumstukken. Tussen de eeuwenoude bomen vind je indrukwekkende lanen, mooie doorkijkjes en lieflijke vennetjes.

Wanneer je gereed bent voor je fietstocht door de bossen, is de eerste bezienswaardigheid molen De Hoop. De molen werd in 1899 gebouwd nadat zijn voorganger uitbrandde door blikseminslag. Na het herbouwen van de De Hoop, was het met 38 meter de hoogtse molen van de Benelux. De molen bleef in bedrijf tot 1958 en is gedurende de jaren opgehoogd tot 54 meter. Ook nu wordt de molen nog verhoogd, en probeert men er de hoogste molen ter wereld van te maken.

Verder op de route tref je een prachtig landgoed aan: Landgoed Wolfslaar. Een steen in het landhuis geeft het jaar 1694 aan, maar al vele decennia eerder staan in archieven al stukken over ‘een boerenhoeve, compleet met weilanden, akkers, een moestuin en een grote boomgaard.’ Het leidt geen twijfel dat het hier over Wolfslaar gaat. Historie heeft Wolfslaar niet onaantastbaar gelaten; het landgoed is minstens vijf keer vernietigd en weer opgebouwd. In het huidige imposante landhuis worden regelmatig feestelijke en zakelijke bijeenkomsten georganiseerd. In het koetshuis is een restaurant gevestigd.

Via Ulvenhout fiets je naar de historische buitenplaats Bouvigne, bestaande uit een sprookjesachtig kasteel dat wordt omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard. Het landgoed dateert uit de 15e eeuw en de tuinen zijn een bezoek meer dan waard. Prachtig aangelegd tref je ontwerpen aan uit Frankrijk, Engeland en Duitsland. Ook de boomgaard is hersteld.

Grenzend aan het St. Annabos is Koetshuis Anneville gesitueerd. Anneville werd in 1844 gesticht en was oorspronkelijk een pachtboerderij. In 1851 begon men met de bouw van het landhuis. Het koetshuis wordt nu gebruikt om feestelijke evenementen en zakelijke bijeenkomsten in te organiseren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

85
85 (Dorstseweg, 4854MX, Bavel, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

85
Jouw startpunt
Knooppunt 85
Dorstseweg
4854MX Bavel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Ambachtsweg
4854MK Breda

Bezoekerscentrum Wolfslaar

Wolfslaardreef
4834SP Breda

VVV Breda / kantoor Grote Markt

Grote Markt
4811XP Breda
076 521 85 30

breda

Stationsplein
4811AJ Breda

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De molen werd in 1899 gebouwd nadat zijn voorganger uitbrandde...

Meer informatie
Geen foto van Koetshuis Anneville

Koetshuis Anneville

Landhuis

Villa Anneville was korte tijd het verblijf van koningin Wilhe...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed Wolfslaar

Landgoed Wolfslaar

Landgoed

Landgoed Wolfslaar heeft een rijke geschiedenis. In de 17e eeu...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/nbr_bouvigne_20080819_jwe_-3881.jpg

Bouvigne

Kasteel

Op 29 mei 1972 verkocht de gemeente Breda het kasteel voor 1,4...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115117 | Toegevoegd op 5-7-2012 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding