Rondje Amstelmeer

Fietsroute 115116

Aangeboden door: Gemeente Hollands Kroon

14601 83

Omschrijving

We starten deze fietsroute bij knooppunt 21 aan het Amstelmeer. Oorspronkelijk vormde het meer, het toenmalige Amsteldiep, een overgang tussen de Waddenzee en de Zuiderzee. In het noorden grenst het nog aan de Waddenzee, waarvan het is afgesloten door de Amsteldieperdijk. Met het aanleggen van deze dijk aan de noordzijde en de Wieringermeerpolder aan de zuidoostzijde tussen 1920 en 1930, is het Amstelmeer zoet water geworden dat niet meer in verbinding staat met de open zee. Het Amstelmeer is zeer geliefd onder watersporters; vooral windsurfen is er populair. Ook de relatief nieuwe sport kitesurfen wordt veel beoefend op het Amstelmeer. In de haven van De Haukes liggen veelal zeilboten van particulieren die lid zijn van de verenigingen: bijvoorbeeld W.V. Amstelmeer. Ook krijgen marinemensen vanuit deze haven zeillessen in zogeheten B2-zeilsloepen. Hier vindt je dan ook de Marine Watersport Vereniging. Tot slot is er in deze haven nog een jachtwerf. Tijdens deze fietsroute komen we tevens langs de dorpjes Anna Paulowna en Breezand. Net voor de oversteek van de Lage Oude Veer ligt nog W.V. Anna Paulowna. Uiteindelijk vervolgen we onze route over de eerder genoemde Amsteldieperdijk waar we een mooi zicht hebben over de Waddenzee. Aan de ene zijde is het water zoet en aan de andere zijde zout. Al kun je dit uiteraard niet zien aan het water. Wanneer we weer aankomen bij knooppunt 21 en dus bij de haven van De Haukes kunnen we genieten van een heerlijk kopje koffie met gebak of misschien wel verse vis.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Gemeente Hollands Kroon

Gemeente Hollands Kroon

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

21
21 (Poelweg, 1778KC, Westerland, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

21
Jouw startpunt
Knooppunt 21
Poelweg
1778KC Westerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

De Haukes
1778 KD Hollands Kroon

Oplaadpunt

Westerlanderweg
1778KL Hollands Kroon

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Marine Watersport Vereniging

Marine Watersport Vereniging

Jachthaven
Geen foto van W.V. Amstelmeer

W.V. Amstelmeer

Jachthaven
Geen foto van W.V. Anna Paulowna

W.V. Anna Paulowna

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Stephan, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115116 | Toegevoegd op 5-7-2012 | Laatst gewijzigd op 20-8-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding