Nationaal Landschap De Friese Wouden

Fietsroute 115087

Aangeboden door:

12166 167

Omschrijving

Elzensingels, waterplasjes, houtwallen, zandpaden en sfeervolle klinkerweggetjes: nationaal landschap De Friese Wouden of De Noardlike Fryske Wâlden wordt getekend door een zachte kleinschaligheid. Waar de vooruitgang Nederland op veel plaatsen veranderde in industriële gebieden, bleef dit gebied relatief onaangetast. Hier is goed te zien hoe mensen in de middeleeuwen leefden. Kenmerkend zijn de houtwallen, die als afscheidingen het landschap verdelen, maar ook het feit dat hier akkerbouw niet op grote schaal plaatsvond, maar dat mensen in hun eigen behoeften voorzagen en veel kleinschalige ruilhandel dreven, weerklinkt in de sfeervolle uitstraling van het landschap. De streek heeft niet alleen een grote culturele waarde, maar ook in geologisch opzicht is er een schat aan informatie beschikbaar. De vele plasjes in het gebied zijn restanten van pingo’s uit de ijstijd. Op de route ligt ook de fraaie woontoren ‘De Schierstins’. De burcht werd aan het begin van de 14e eeuw opgetrokken uit baksteen en is de enige overgebleven borg in Friesland. Het gebouw is verschillende keren uitgebreid, nadat het in de handen van particulieren kwam. Rond 1814 had de toren twee aanbouwen en waren er rond het complex ook een zomerhuis, een koetshuis, een boomgaard en een park aangelegd. Aan het einde van die eeuw raakte de Schierstins zo vervallen, dat het bijna gesloopt werd. Het Fries Genootschap voorkwam dit door het pand in 1906 te restaureren. Later werd er een museum in het complex gevestigd en daarna deed het dienst als cultureel centrum. Op de bovenverdieping bevindt zich een expositieruimte.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (9257WK, Tietjerksteradeel, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
9257WK Tietjerksteradeel
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Dokter Ypeijlaan
9257MS Tytsjerksteradiel

veenwouden

Stationsweg
9269PG Dantumadiel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Schierstins

De Schierstins

Kasteel

Een middeleeuwse toren met 18e en 19e eeuwse aanbouwen op een ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Super!"

 geplaatst op:

Vandaag voor het eerst geprobeerd. Wat een super mooie app is dit!Ik kijk ernaar uit om hier mee te gaan wandelen en fietsen!

Inno

op:

"Mooie afwisselende route"

  op:

Janetta

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115087 | Toegevoegd op 3-7-2012 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding