Rondom Helmond en landgoed Croy

Fietsroute 115082

Aangeboden door:

10424 210

Omschrijving

Helmond heeft ondanks dat het een agglomeratie van Eindhoven is, haar eigen karakter uitstekend weten te behouden. Het is een stad met een verleden die gedompeld wordt in de metaal- en textielindustrie en er zijn nog voldoende historische elementen die er aan herinneren dat Helmond ooit een vestingstad was. Drie van de vier kernen waaruit Helmond bestaat zijn voormalige dorpen, die hun dorpse uitstraling en sfeer hebben behouden.

Je vertrekt vanaf de parkeerplaats in Helmond en fietst daar vandaan dieper de bebouwde kom in tot je de ronde stenen beltmolen De Ellenaar ziet liggen. Deze molen deed dienst als korenmolen en wordt ook wel de Elderse Molen genoemd. Al voor de Tweede Wereldoorlog raakte de molen in verval omdat hij buiten bedrijf werd gesteld. Er volgden nog enkele restauraties, maar de molen is nooit meer maalvaardig gemaakt.

Je fietst verder door Mierlo, de dorpse buitenwijk van Helmond en rijdt naar de volgende kern; Stiphout. Hier vandaan leidt de route weg van Helmond. Tussen het dorp Aarle-Rixtel en Stiphout in verrijst Kasteel Croy.

Stap je op de fiets om de natuur rondom Helmond te gaan verkennen. Je fietst tussen de dennenbomen van het aangelegde Grotelse Bos door naar natuurgebied De Stippelberg. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft een grote diversiteit aan flora en fauna doordat het bestaat uit bossen, zandverstuivingen en heide. De natuur is hier ruig, want de meeste tijd wordt het gebied alleen ‘beheerd’ door Schotse Hooglanders. Verschillende kleine roof- en knaagdieren scharrelen tussen de bomen en meer dan tachtig vogelsoorten overleven hier.

Nadat je De Stippelberg achter je hebt gelaten en door het kleine dorpje Milheeze bent gefietst, kom je de Laurentia tegen. De achtkante beltmolen is in 1890 gebouwd, maar toen heette ze nog Ludolizawi. Bij een restuartie in 1965 werd de molen omgedoopt tot de Laurentia. De molen is nog maalvaardig, maar wordt niet meer gebruikt.

De laatste bezienswaardigheid van deze fietstocht is een andere molen die een klein stukje verder op de route staat. De St. Willebrordus is een heel ander soort molen dan de Laurentia, namelijk een gesloten standerdmolen. De St. Willebrordus werd in 1586 gebouwd, maar in 1893 werd hij 50 meter naar het westen verplaatst. De molen is nog maalvaardig en verkeerd in prima staat.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Rijpelberg, 5703KD, Helmond, Nordbrabant, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Rijpelberg
5703KD Helmond
Plan route naar startpunt

helmond brouwhuis

Deltaweg
5709AA Helmond

VVV Helmond

Watermolenwal 11
5701 RV Helmond
0492 52 22 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

herberg-grotelshof

Boscafé Grotels Genieten

Fietscafe

Grotel’s Genieten vind je sinds 2018 in het pand waar voorheen...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Ellenaar

De Ellenaar

Windmolen

Deze voormalige korenmolen is gebouwd in 1851. In 1928 raakte ...

Meer informatie
Geen foto van St. Willebrordus

St. Willebrordus

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Laurentia

Laurentia

Windmolen

Molen Laurentia is een achtkante beltmolen die in 1890 werd ge...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Huub Jr.

op:

Rene

op:

Sandra, Noord-Brabant

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Route die door verschillende mooie natuurgebieden gaat. Ook goed te fietsen als het lang droog is geweest. Let op als je alleen op knooppunten vertrouwd. Dan raak je de weg kwijt na knooppunt 9 en even later na knooppunt 32. Met een off line kaart en navigatie heb je hier geen moeite mee.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115082 | Toegevoegd op 2-7-2012 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding