Haren, de groene parel van het Noorden

Fietsroute 115079

Aangeboden door:

7444 213

Omschrijving

Haren, ook wel ‘Wassenaar van het Noorden’ genoemd vanwege de vele riante villa’s die er gebouwd zijn heeft nog een andere bijnaam: Groene parel van het Noorden. In 2012 won Haren zelf de titel ‘Groenste dorp’. Haren ligt op de Hondsrug, een zandrug die tot aan Drenthe doorloopt. Een glooiend landschap is het resultaat, waarin waterloopjes de boventoon voeren en de groei van planten en bomen stimuleren. De route, die de vorm heeft van een acht begint op de parkeerplaats in het de parel van het Noorden en leidt om het Paterswoldsemeer heen. Dit mooie meer ontstond in de 16e en 17e eeuw doordat het veen in de streek werd afgegraven. Aan het begin van de 20e eeuw werd het meer ontdekt voor recreatie. Verschillende watersporters, waaronder vooral veel zeilers en jachtverenigingen, komen hier om hun hobby uit te oefenen. Rondom het meer groeien vele waterplanten en in het meer zelf liggen kleine eilandjes die men graag verkent. Middenin de polder ten oosten van Haren zie je ook molen De Biks liggen. Deze achtkante grondzeiler werd in 1857 gebouwd om de polder te bemalen. Gedurende de jaren is de molen gemoderniseerd; het wiekenkruis is onder handen genomen en er zijn twee schroefpompen in gebouwd. Met de moderne technieken is het voor de vrijwillige molenaar tegenwoordig een kleine moeite om de molen te laten malen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Hoornsedijk, 9752XE, Haren, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Hoornsedijk
9752XE Haren
Plan route naar startpunt

VVV Haren / Boomker + Boeken

Julianalaan
9752BT Haren
050 533 98 08

haren

Stationsplein
9751SX Haren

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Biks

De Biks

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Gozewijn, Anders

op:

Johan, Anders

op:

Thea

op:

Wiert P

op:

Robert

op:

Sandra , Anders

op:

Rob

op:

"Afwisselend lusje"

 geplaatst op:

Leuk rondje met zeer afwisselende omgeving. De route heeft de vorm van een 8, en waar de "kruising" zit, staan geen richtingbordjes. Neem dus een kaartje mee! De parkeerplaats is heel klein en slecht te vinden. Aan het Paterswoldse meer is bij het strandpaviljoen aan de Meerweg (tussen knooppunten 26 en 25) een grote parkeerplaats met horeca (uitzicht op het meer).

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115079 | Toegevoegd op 2-7-2012 | Laatst gewijzigd op 18-1-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding