Milsbeek, Cuijk, Boxmeer, Gennep

Fietsroute 115070

Aangeboden door:

6333 90

Omschrijving

De fietsroute starten we in Milsbeek. Het dorp Milsbeek dankt zijn naam aan een beek met roestbruin water, dat afkomstig is van een moerassig veen. Mil betekent dan ook roestkleurig water. Tegenwoordig wordt de beek de Kroonbeek genoemd. Vanuit hier gaan we in de richting van Cuijk verder. De naam Cuijk is afgeleid van het Keltische woord ‘Keukja’, wat ‘kromming’ of ‘bocht’ betekent. Dit duidt op de kromming of bocht in de Maas ter hoogte van Cuijk. ‘Keukja’ werd later verbasterd tot ‘Ceuclum’, waaruit uiteindelijk de naam Cuijk ontstond. Al honderden jaren voor Christus woonden er relatief veel mensen in deze streek. De Kelten hadden een zekere cultuur, hielden vee, bebouwden op nog primitieve manier hun land en woonden in grote houten hutten of schuren. Wanneer we Cuijk verlaten komen we aan in Sint Agatha. In deze plaats bevindt zich een witgeschilderde stenen beltmolen, de Jan van Cuijk, die is gerestaureerd en nog regelmatig in bedrijf te zien is. In het voorjaar van 2010 is de molen geheel geschilderd en daarbij zijn de kleuren van 1942 weer gebruikt. In de molen wordt op vrijwillige basis graan gemalen. Langs het spoor gaan we verder naar Boxmeer. Ook rond Boxmeer zijn uit de Romeinse tijd sporen van bewoning bekend: de Romeinse heerweg Nijmegen-Maastricht liep over dit gebied. Uit stukken is bekend dat in de 13e eeuw de (dan nog) graaf van Gelre het dorp Mere in leen gaf aan een zekere Jan Boc de Mere: deze woonde op het dan al bestaande kasteel. Zijn naam raakte vast verbonden aan die van het dorp: Boc’s Mere werd Boxmeer. Vanaf knooppunt 70 volgen we dezelfde weg weer terug naar Milsbeek.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

24
24 (Langstraat 113a, 6596BN, Milsbeek, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

24
Jouw startpunt
Knooppunt 24
Langstraat
6596BN Milsbeek
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Pastoorsdijk
6596DC Gennep

VVV Plasmolen-Mook

Witteweg
6586AD Mook en Middelaar
024 696 17 62
Stuur een mail

Hogewaldseweg
6562KK Groesbeek

cuijk

Stationsstraat
5431CM Cuijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Jan van Cuijk

Jan van Cuijk

Windmolen

Deze korenmolen is gebovan cuijckuwd in 1860 en wordt gebruikt...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115070 | Toegevoegd op 2-7-2012 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding