De jonkers route via het mooie Woudbloem

Fietsroute 115069

Aangeboden door:

5881 78

Omschrijving

De streek Woudbloem in Groningen was aan het eind van de 19e eeuw nog ruig en ontoegankelijk. Het was een gebied met veel water, met kronkelende riviertjes als de Scharmer AE en de Slochter AE. Er groeiden veel bomen, maar de streek had ook uitgestrekte hooilande en heide. Vissen, vogels en wild waren er in overvloed, want het gebied was in die tijd vrijwel onaangetast door mensen. Na 1900 werd het gebied verder ontgonnen en in 1904 werd er een aardappelmeelfabriek genaamd ‘Woudbloem’ gebouwd, die honderden mensen werk verschaften. Daardoor nam de bevolking en de bouw van huizen toe. In 1968 hield de fabriek op te bestaan, maar de streek bleef bekend staan onder de naam van de fabriek. Wie Woudbloem nu bezoekt, ziet de overgebleven, ruige stukken natuur maar geniet ook van de weidsheid van het heidelandschap. Op de parkeerplaats kan je je auto kwijt. Daar vandaag stap je op de fiets om het rustige Woudbloem te verkennen. De eerste bezienswaardigheid op de route zie je in Slochteren: Fraeylemaborg. Het fraaie buitenverblijf dat meer dan 700 jaar geleden gebouwd werd, ligt op een landgoed dat ruim 23 hectare groot is. Het steenhuis en het landgoed zijn goed behouden gebleven. De borg heeft een herbestemming gekregen; in het voormalige schathuis is een restaurant gevestigd; in het koetshuis bevinden zich een museumwinkel en expositieruimtes. Het pand, waar een park bij ligt dat is aangelegd in barokstijl, wordt tegenwoordig ook verhuurd als locatie voor feesten en partijen. Je fietst verder door Slochteren tot je de Fraeylemamolen op je weg tegenkomt. Deze werd in 1786 gebouwd om de Groote Oosterpolder te bemalen. De molen stond regionaal ook bekend als de Meneersmeulen en Lutje Molen. In 1969 verwoestte een zware storm de molen, zodat hij volledig gerestaureerd moest worden. Dat gebeurde in 1974. Nu maalt de grondzeiler met achtkante bovenkruier alleen nog op vrijwillige basis. Een waterrijk gebied ontvouwt zich wanneer je verder door Woudbloem fietst. De dorpen Hoogezand en Sappemeer liggen in het zuiden van de streek. Landhuis Welgelegen werd in 1655 in Sappemeer gebouwd als buitenplaats. Het indrukwekkende huis had in het midden een torentje en was voorzien van twee trapgevels. Het huis werd omgracht en had een grote siertuin. Hoewel het beeld niet helemaal intact meer is, heeft het gebouw nog altijd een statig aanzicht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Zuideromweg, 9635AN, Menterwolde, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Zuideromweg
9635AN Menterwolde
Plan route naar startpunt

zuidbroek

Stationsstraat
9636BJ Menterwolde

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Fraeylemaborg Slochteren

Fraeylemaborg

Borg

In de middeleeuwen werd de Fraeylemaborg gesticht en werd van ...

Meer informatie
Geen foto van Borg Welgelegen

Borg Welgelegen

Borg

In 1655 werd Borg Welgelegen gesticht door Jan Cornelis Spiel....

Meer informatie
Geen foto van De Fraeylemamolen

De Fraeylemamolen

Windmolen

Deze molen werd in 1786 gebouwd voor de bemaling van de Groote...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Een grote schoonheid."

 geplaatst op:

Wat een heerlijk landschap. Weids landschap, water, veengebied en dat tussen pittoreske dorpjes met hun mooie vaak alleenstaande huisjes. Let op: te weinig punten om ergens een kop koffie te drinken of een toiletgang te doen. Horeca is er amper tot niet of gesloten, dan wel failliet. Dus, neem je eigen picnic en drinken mee, naast een rol toiletpapier. Een Zweeds toilet zou niet misstaan. De wegbewijzering is zeker niet altijd helder. Soms zelfs foutjes. Hier valt zeker een verbeterslag te maken.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115069 | Toegevoegd op 2-7-2012 | Laatst gewijzigd op 28-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding