De Wiedenroute

Fietsroute 115067

Aangeboden door:

12882 181

Omschrijving

Water is het hoofdthema van deze fietstocht. Je maakt een prachtige tocht rondom de verschillende weides en je bezoekt de vestingsteden van weleer. Een route vol natuur en cultuur! De route start in Blokzijl bij knooppunt 44. De naam van de stad is te danken aan de verstrekte sluis, de blokzijl. Zijl betekent sluis. Toen het stadje zich onder Spaans bewind bevond, tijdens de tachtigjarige oorlog, was het een zeer welvarende stad door zijn ligging aan de Zuiderzee. In 1672 verwierf het stadsrechten. De haven met zijn oude panden is zeker een bezoek waard! Om het plaatsje Jonen te bereiken dien je met de pond de walengracht over te steken. Je bevindt je nu op de zogenoemde Wiedenroute. Een Joon is een drijvend tonnetje met een stok er op. De stokken van palingfuiken werden ook wel Jonen genoemd. Het is zeer waarschijnlijk dat het dorp daaraan zijn naam te danken heeft. Na Jonen zul je veel water op de route treffen. We bevinden ons immers in de Wieden. Vroeger was het een vergraven Venengebied. Nu is het een meren- en moerasgebied. De Wieden vormt samen met de Weerribben het natuurpark Weerribben-Wieden. Nabij knooppunt 61 ligt jachthaven Kuiper Giethoorn en bij knooppunt 62 zie je molen Giethoorn Molengat. Deze molen is maalvaardig. Het molentje is in 1979 gebouwd en staat op het erf van een particulier. De molen kan alleen water rondpompen uit het Molengat, het meertje dat de naamgever van de tjasker is. De molen is een gemeentelijk monument. In een waterrijk gebied kun je vaak genieten van de mooie havens. Zoals ook hier: bijvoorbeeld Jachthaven/camping-Botenverhuur Aan ’t Wiede, Waterpark Beulaeke Haven of Jachthaven/Camping De Waterlelie. Bij Sint-Jansklooster is het aan te raden om even bij het bezoekerscentrum van de Wieden naar binnen te gaan. Je komt daar veel te weten over het prachtige natuurgebied en je kunt er een rondvaart maken over de verschillende weides. Net voorbij Sint-Jansklooster ligt molen De Foeke. In opdracht van Natuurmonumenten is deze tjasker gebouwd met als doel het bezoekerscentrum op te luisteren. Aan de bovenzijde is een extra lager voor de tonmolen aanwezig. Dit is opmerkelijk want zeer ongebruikelijk bij een tjasker De route voert langs de vestingstad Vollenhoven. De stad heeft je voldoende te bieden om even van de route af te wijken en een bezoek aan de stad te brengen. Je zult er veel historische gebouwen treffen zoals de Grote of Sint Niklaaskerk, Kleine of Lieve Vrouwkerk, Havezate Oldruitenborgh en het stadhuis. Maar ook kasteel Plattenburg en kasteel Old Ruitenborgh. Vanuit Vollenhove vervolgen we onze route weer naar Blokzijl waar deze route eindigt.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

44
44 (Juliana van Stolbergstraat, 8356, Blokzijl, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

44
Jouw startpunt
Knooppunt 44
Juliana van Stolbergstraat
8356 Blokzijl
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Boffersweidje
8356BE Steenwijkerland

Tourist Info Blokzijl

Bierkade 9
8356 DH Blokzijl
+31 (0)6 39 58 70 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Giethoorn Molengat

Giethoorn Molengat

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Jachthaven Kuiper Giethoorn

Jachthaven Kuiper Giethoorn

Jachthaven
De Foeke-Sint Jansklooster

De Foeke

Windmolen

Molen De Foeke is een tjasker bij het Bezoekerscentrum De Wied...

Meer informatie
Geen foto van Jachthaven/Camping-Botenverhuur Aan 't Wiede

Jachthaven/Camping-Botenverhuur Aan 't Wiede

Jachthaven
Geen foto van Waterpark Beulaeke Haven

Waterpark Beulaeke Haven

Jachthaven
Geen foto van Jachthaven/Camping De Waterlelie

Jachthaven/Camping De Waterlelie

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115067 | Toegevoegd op 2-7-2012 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding