Fietsen door Maashorst

Fietsroute 115063

Aangeboden door:

10622 105

Omschrijving

Naast de snelweg A50 en boven Uden ligt een prachtig natuurgebied. Natuurgebied Maashorst is een groot aaneengesloten natuurgebied dat zich uitstrekt over het gebied van de gemeenten Oss, Landerd (met de plaatsen Schaijk en Zeeland), Bernheze (met de plaatsen Nistelrode en Heesch) en Uden. Een bezoekerscentrum bevindt zich bij de buurtschap Slabroek bij Nistelrode. De Maashorst meet ongeveer 2400 ha. waarvan Staatsbosbeheer 569 ha. in bezit heeft. De kern van het gebied wordt gevormd door de Schaijkse Heide, een droog heidegebied dat in de jaren '30 van de 20e eeuw grotendeels met naaldbos is beplant. Daar hebben ook een aantal landbouwontginningen plaatsgevonden. Een aantal andere bosgebieden, zoals Slabroek en Udenoord sluiten daarbij aan en vormen samen een hoefijzerachtig, min of meer aaneengesloten gebied. Het centrum van het gebied wordt gevormd door een dun bewoond, vrij open landbouwgebied, zonder doorgaande verharde wegen. Het Staatsbosbeheer heeft hier veel grond verworven om het gebied aaneen te smeden tot een rustige en recreatief aantrekkelijke natuurzone. Hier ligt o.a. het begrazingsgebied de Brobbelbies, waar voedselrijke bodems moesten worden verschraald en het bos meer afwisseling moest krijgen. Ook werd een begrazingsbeheer ingesteld met Schotse hooglandrunderen en IJslandse pony`s. In de toekomst (rond 2050) hoopt men, op een enclave rond het gehucht Slabroek na, een zodanig goed aaneengesloten gebied te kunnen vormen, dat het als geheel kan worden ingerasterd. Het kan dan als leefgebied gaan dienen voor diersoorten als edelhert, moeflon en wild zwijn. Deze fietsroute is een erg rustige tocht met veel natuurschoon. Nabij knooppunt 26 is een restant (molenromp) te zien van molen Nooit Gedacht (romp/restant). Ondanks het in 1950 uitgevoerde herstel werd in 1961 de molen alsnog onttakeld. Het is niet bekend of de molen nog gerestaureerd zal worden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

33
33 (Beheerskantoor Staatsbosbeheer & Natuurmonumenten Maashorst, 5388PX, Nistelrode, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

33
Jouw startpunt
Knooppunt 33
Beheerskantoor Staatsbosbeheer & Natuurmonumenten Maashorst
5388PX Nistelrode
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Slabroekseweg
5388PW Bernheze

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Nooit Gedacht (romp/restant)

Molen Nooit Gedacht (romp/restant)

Windmolen

Deze ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115063 | Toegevoegd op 2-7-2012 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding