De Maasroute

Fietsroute 115056

Aangeboden door:

12424 101

Omschrijving

Langs de beide oevers van de rivier de Maas is altijd wel wat te beleven. De scheepvaart op het water is leuk om naar te kijken, maar ook de dorpen die aan de rivier zijn ontstaan zijn vaak ook een kijkje waard. De route start bij het Toeristisch Overstappunt (TOP) Moeke Mooren. Het horecabedrijf dat hier staat is vernoemd naar een hardwerkende dame, geboren in 1858, die niet alleen café/boerderij ‘het Veerhuis’ runde, maar ze was ook moeder én veervrouw. Daarnaast hield ze toezicht op de scheepsvaart. Op de plek waar ‘het Veerhuis’ stond, vestigde zich in 1989 het horecabedrijf Moeke Mooren, dat met de naam doet herinneren aan het leven van Hanneke Mooren. Je rijdt stroomopwaarts langs de Maas, tot je door Appeltern komt. Het dorp staat bekend om het omvangrijke modeltuinencomplex (‘De Tuinen van Appeltern’) dat elk jaar tienduizenden bezoekers trekt. Hoewel Appeltern een directe veerverbinding heeft met het dorpje Megen dat op de andere oever van de rivier te zien is, fiets je verder stroomopwaarts naar ruïne Batenburg. Het kasteel, dat in 1794 door de Fransen werd verwoest, staat op een kunstmatig aangelegde heuvel (motte). Voor de verwoesting stond op een gevelsteen te lezen dat het slot in 527 al gebouwd werd. Daarmee was het kasteel één van de oudste in Gelderland. Nadat je de ruïne hebt bekeken, steek je de Maas over en al snel zie je molen Stella Polaris liggen. Deze stellingmolen was tot 1955 nog maalvaardig en heeft sinds zijn bouw 90 jaar graan gemalen. De molen raakte in verval toen hij in 1964 alleen nog werd gebruikt als opslagruimte en archief van een Rotterdamse reder. Ongeveer 20 jaar later werd de molen gerestaureerd en nu draait de molen alleen nog ‘voor den Prins’. Dat betekent dat de wieken wel rondgaan, maar dat er geen graan meer mee wordt gemalen. Je vervolgt je tocht stroomafwaarts en komt door Megen. De eerste mensen die zich op deze plek vestigden waren de Kelten in 2000 jaar voor Christus, maar ook de Romeinen hebben hier een tijdje gewoond. De omgeving verandert in de buurt van Teeffelen; doordat de grond voornamelijk bestaat uit rivierklei zijn er steeds minder bomen te zien. Je steekt de Maas weer over en fietst weer stroomopwaarts. Vlak voor het eindpunt van de route zie je molen Maasbommel (romp/restant) liggen. Hoewel de voormalige korenmolen niet meer maalt, is hij zeker een bezichtiging waard. De molen maalde tot in de jaren zestig van de 20e eeuw nog tarwe, hoewel de wieken al verwijderd waren. Dit werd gedaan met behulp van ee dieselmotor. De molen is behouden gebleven met behulp van subsidiegelden.

Let op; de veerpont in Betenburg vaart alleen van 1 april tot 1 okt.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Moeke Mooren
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Moeke Mooren
Blauwe Sluis
6629KM West Maas en Waal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Blauwe Sluis
6629KK West Maas en Waal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

19.Kasteel Batenburg

Kasteel Batenburg

Kasteel

De gevelsteen van kasteel Batenburg vermeld dat het kasteel in...

Meer informatie
Geen foto van Maasbommel  (romp/restant)

Maasbommel (romp/restant)

Windmolen

Deze molen is een ronde stellingmolen die rond 1740 of nog eer...

Meer informatie
Geen foto van Stella Polaris

Stella Polaris

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

wim lubbers, Gelderland (NL)

geplaatst op:

Hele mooie route en bijna geheel foutloos gefietst t/m/ knooppunt 14. Daar wisten we niet meer hoe we van 14 naar 7 moesten rijden, Na wat speurwerk op het grote bord bij knooppunt 14 zagen we dat routepunt.nl knooppunt nummer 13 had vergeten te vermelden in de route, na het volgen van nummer 13 konden we zo weer naar het beginpunt rijden, hopelijk wordt nummer 13 tussen nr. 14 en nr. 7 tussen gevoegd.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115056 | Toegevoegd op 29-6-2012 | Laatst gewijzigd op 7-11-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding