Beegderheide

Fietsroute 115049

Aangeboden door:

12353 256

Omschrijving

De Beegderheide is van oudsher een bebost gebied waar boeren vroeger gezamenlijk hun vee lieten grazen. Door het intensieve gebruik veranderde het gebied geleidelijk in een weidelandschap. Tegenwoordig huisvest het natuurgebied interessante dieren en planten; in 1995 werd een herstelplan opgestart om heide en de planten- en dierensoorten te behouden en te beschermen. Aanvankelijk trof je op de Beegderheide vooral prachtige flora aan, waaronder klokjesgentiaan, witte en bruine snavelbies, moerashertshooi of klein warkruid. Tijdens het herstelplan verschenen zelfs enkele plantensoorten waarvan nooit bekend was dat deze op de heide hadden gegroeid, zoals witte waterranonkel en loos blaasjeskruid. Het herstelplan werkte ook goed voor de diversiteit van diersoorten in het gebied. De verdwenen nachtzwaluw kan weer worden gespot en de veldkrekel vergrootte zijn leefgebied maar ook nieuwe soorten zoals de roodborsttapuit en blauwvleugelsprinkhaan leven inmiddels op de Beedgerheide. Op de route tref je na 7 kilometer in Baexem de standerdmolen Aurora aan. Deze molen werd in 1845 gebouwd en maalt nog steeds op vrijwillige basis graan. Als je de route vervolgt kom je in Grathem de Grathemermolen tegen. Dit is een watermolen die in 1874 werd gemoderniseerd en werd in 1915-1916 verbouwd tot turbinemolen. Het waterrad dat te zien is, werd in 1995 geplaatst om de molen zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven. De Grathemermolen luidt een aangename afwisseling in het landschap in: het gebied wordt waterrijker. In Beedgen aangekomen staat de St. Lindert, een standerdmolen die na een grondige restauratie in 2000 weer maalvaardig is, langs de route. Vroeger was deze graanmolen open en vrij toegankelijk, maar in 1928 werd er een muur omheen gezet. Zeker de moeite van het bezichtigen waard is het kasteel in Horn, gelegen naast De Maas. De middeleeuwse burcht is één van de oudste intacte ringmuurburchten in Nederland. Het is een markant gebouw met een vierkant poortgebouw, een zuidelijke vleugel en twee halfronde torens die worden verbonden door een ringmuur. Rond het kasteel ligt een aangelegd park en een 19e-eeuwse kasteelboerderij die oorspronkelijk bij het kasteel hoorde. De Friedessemolen staat als volgend onderdeel op het programma. Deze molen is al eeuwenoud en hier wordt nog op de ouderwetse manier, met maalstenen, graan gemalen. Ben je nieuwsgierig naar hoe dat in zijn werk gaat, dan kan je de molen ook van binnen bekijken. De laatste bijzondere molen op de route is de Leumolen. Deze watermolen is zowel een graan- als oliemolen. De oudste vermelding van de Leumolen dateert uit 1558, maar mogelijk is de molen al veel ouder. In een charter uit 1276 wordt namelijk al een molen in Nunhem vermeld, en er wordt sterk vermoed dat het om de Leumolen of een voorganger gaat. In 1773 werd de molen herbouwd in steen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

46
46 (Speckerweg, 6081, Leudal, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

46
Jouw startpunt
Knooppunt 46
Speckerweg
6081 Leudal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Roggelseweg
6081NP Leudal

Watertap: gratis water voor onderweg

Roggelseweg
6081NS Haelen

Oplaadpunt

Raadhuisstraat
6088BR Leudal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Baronshoeve

De Baronshoeve Kasteel Baexem

Fietscafe

Kom lunchen, geniet van een heerlijke kop koffie met vers geba...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

20080510 03 Grathem

De Grathemermolen

Waterradmolen

Deze watermolen dateert uit de dertiende eeuw. In 1915 werd de...

Meer informatie
Geen foto van Leumolen

Leumolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Horn

Kasteel Horn

Kasteel

Dit is een van de gaafst bewaarde voorbeelden van een middelee...

Meer informatie
Geen foto van Molen St. Lindert

Molen St. Lindert

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Auroramolen

Aurora

Windmolen

De geschiedenis van deze molen gaat terug tot circa 1520. Eers...

Meer informatie
Geen foto van Friedessemolen

Friedessemolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Peter

geplaatst op:

prachtige route zéér afwisselend! alleen hier en daar een foutje, niet de begeleiding volgen maar de route op de kaart.

"Route app werkt slecht"

  op:

"Top"

 geplaatst op:

Hele mooie route

A.J.W.

op:

"Mooie afwisselende route"

 geplaatst op:

Wij hebben de route vanuit Roermond gereden en ondanks dat we veel fietsen, toch weer leuke nieuwe stukjes gezien. Het is afwisselend door weilanden, bossen, veel fietspaden en weinig verkeer. Op regelmatige momenten horeca. Super dus!

Ger

op:

Jos, Anders

op:

Stefan

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115049 | Toegevoegd op 28-6-2012 | Laatst gewijzigd op 28-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding