Dwars door de Strabrechtse Heide

Fietsroute 115047

Aangeboden door:

18717 84

Omschrijving

Deze prachtige fietsroute leid je dwars door de Strabrechtse Heide. In 2010 was de Strabrechtse Heide uitgebreid in het nieuws door de bosbranden waarbij ongeveer 200 hectare bos- en heidegebied in vlammen opging. De brand werd bestreden door honderden brandweerlieden, bijgestaan door 100 mensen van defensie. Het blussen van de brand duurde enkele dagen. Door de brand moest de snelweg A67 enige tijd worden afgesloten. De route start bij De Hoijse Hoeve, een culinaire trekpleister verscholen tussen het groen van de Lieropse– en Strabrechtse Heide. Hier kan je de laatste voorbereidingen van je route treffen en genieten van een kopje koffie of thee. Neem een goed gevulde mand mee voor een gezellige picknick op de hei. Lekkere picknickarrangementen zijn vooraf bij De Hoijse Hoeve te bestellen. Vanuit deze hoeve ga je dwars over de Strabrechtse Heide. In het gebied ligt een tiental grotere en kleinere vennen die het gebied erg verlevendigen. Tussen knooppunt 88 en 12 is de Schaapskooi gelegen. Hier vinden ruim 300 schapen hun onderdak. Van hieruit doen de schapen aan ‘ecologisch beheer’ op de heide. Met een beetje geluk tref je de herder met zijn schapen. Echter, van februari tot april is het lammertijd en verblijft de kudde bij de kooi. Nét na knooppunt 13 is Kasteel Heeze gelegen: één van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Het kasteel is geheel omgracht en door de eeuwen heen is de overwegend 18e eeuwse inrichting intact gebleven. Vanuit Heeze ga je in de richting van Sterksel. De geschiedenis van Sterksel wijkt enigszins af van het gebruikelijke patroon bij Brabantse dorpen. De omgeving werd al bewoond in oude tijden. In het landgoed 'De Vrolijke Jager' bevindt zich een archeologisch monument dat bestaat uit restanten van een uitgestrekt urnenveld, dat grotendeels vernield is door ontginning. In de buurt is ook een zwaard uit de Hallstatt-cultuur in een grafheuvel gevonden, alsmede een Romeinse geldschat. Wanneer je verder de route volgt fiets je langs de Somerense Heide in de richting van Someren. Met het project Keelven heeft men de Somerense Heide als wandelgebied nieuw leven willen inblazen door het regelmatige, rechthoekige bebossingspatroon af te wisselen met enkele flinke stukken heide met op vennen lijkende waterplassen. Na knooppunt 99 is Molen Den Evert gelegen. Deze standerdmolen heeft een zeer fraai houtsnijwerk en is op zaterdagmiddag te bezichtigen of als de blauwe wimpel uithangt. Teruggekomen bij De Hoijse Hoeve, kan het niet anders of de geur van het heide en de lichamelijke inspanning hebben een gevoel van honger bij je opgeroepen. Je bent van harte uitgenodigd om op het terras of in de knusse hoeve bourgondisch te genieten van één van de heerlijke gerechten van de uitgebreide kaart.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Hoijse Hoeve
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Hoijse Hoeve
Hoijserstraat
5711 PV Someren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hoijserstraat
5711PV Someren

VVV Someren

De Meer 21A
5711 XC Someren
0493 49 68 88
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes104.png

De Hoijse Hoeve

Fietscafe

Lekker eten en drinken in een ongedwongen sfeer? Kom naar de H...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/nbr_heeze2.jpg

Kasteel Heeze

Kasteel

Achter het huidige Kasteel Heeze ligt het originele kasteel Ey...

Meer informatie
Geen foto van Den Evert

Den Evert

Windmolen

Deze standerdmolen heeft een zeer fraai houtsnijwerk en is op ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115047 | Toegevoegd op 28-6-2012 | Laatst gewijzigd op 11-2-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding