Het land van Maas en Waal

Fietsroute 115043

Aangeboden door: route.nl

18781 194

Omschrijving

Een gedeelte van de fietstocht fiets je aan de boorden van de twee grote rivieren en kom je ogen tekort bij het aanschouwen van de prachtige natuur. Je hebt uitzicht op de romantische landerijen, het unieke rivierenlandschap, de idyllische dijkhuisjes maar ook van de markante en monumentale gebouwen die er in de karakteristieke dorpjes in dit gebied te vinden zijn.

Het land van Maas en Waal is pas laat in de twintigste eeuw ontsloten, daarvoor was het relatief geïsoleerd. Dit komt door de ligging tussen de Maas en Waal die een natuurlijke barrière vormen. De pontjes die je tegenkomt vormen nu de verbinding met het ‘vaste’ land. Uitkijkend over het water ervaar je de macht de kracht van het water en het belang van de dijken die het gebied moeten beschermen tegen overstromingen.
De fietsroute wordt vervolgd richting recreatiegebied De Gouden Ham. Deze is ontstaan door de winning van zand tussen 1960 en 1980. Je treft er campings, stranden en er zijn vele watersportmogelijkheden.

Zeker een bezoekje waard is de monumentale korenmolen Maasbommel (romp/restant). Eeuwen lang brachten de boeren uit de omgeving hun tarwe naar deze molen. Begin vorige eeuw raakte de molen in verval en in de jaren 20 werd de molen onttakeld: de wieken werden verwijderd. In de overgebleven romp werd nog tot in de jaren 60 tarwe gemalen met een dieselmotor. Daarna verviel deze molen tot een ruïne. Mede dankzij subsidies van instanties kon de molen in oude luister worden hersteld.

We volgen een deel van de loop van de rivier de Maas. Van oudsher is de Maas een belangrijke rivier en wordt veel gebruikt als scheepvaartroute. De Maas is een echte regenrivier en komt ook regelmatig in het nieuws in verband met overstromingen. Bij hevige regenval kan het waterpeil rap stijgen en treed de rivier (ver) buiten haar oevers.

Vanaf knooppunt 26 steken we over naar de grote en woeste Nederlandse rivier de Waal. Deze volg je tot aan het dorp Boven-Leeuwen. Via het binnenland fiets je via De Gouden Ham terug naar je auto.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hill's (Stompendijk, 6617 KH, Bergharen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hill's
Stompendijk
6617 KH Bergharen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Stompendijk
6616BD Wijchen

VVV Leur in Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden

Van Balverenlaan
6615 Wijchen
024 645 15 58
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden

Van Balverenlaan
6615AH Wijchen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

hill's

Hill's

Restaurant

Een unieke combinatie van cafetaria en American diner! Hill’s ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Hugo, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115043 | Toegevoegd op 27-6-2012 | Laatst gewijzigd op 27-7-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding