Valkenswaard, Budel, Leende

Fietsroute 115040

Aangeboden door:

5694 67

Omschrijving

Deze route neemt je mee langs de dorpen Budel, Gastel, Valkenswaard, Leende en Soerendonk en laat je kennis maken met de Boswachterij Leenderbos. Een gevarieerde route die je door de zuidelijke kant van Brabant voert. De start van deze tocht is bij de VVV in Budel. Hier kun je terecht voor evt. aanvullende informatie over de omgeving. In Budel maak je kennis met de beroemde Teuten, in het buitenland rijk geworden handelaren, en hun beroemde huizen. Dit zijn 17e-eeuwse huizen gekenmerkt door in- en uitgezwenkte topgevels van het Gelderse type. Het prominent aanwezige Schepenhuis is een prachtig raadhuis uit 1772. De benedenverdieping van het gebouw diende oorspronkelijk als overdekte markt voor garens en boter. Net buiten het centrum vindt je het monument van de wereldberoemde Budelnaar, Antonius Mathijsen, uitvinder van het gipsverband. Je vervolgt de route via Gastel naar Valkenswaard waar je wordt verrast door de mooie natuur van ’t Leenderbos. Dit bos vormt samen met de Groote Heide een aaneengesloten natuurgebied van meer dan 3000 ha. Het gebied wordt aan de westkant begrensd door het dal van de Tongelreep, aan de oostkant door het dal van de Strijper Aa en de landbouwgronden rond Leende en Heeze. Je nadert nu Valkenswaard met verschillende mooie kerken waar de Sint-Nicolaaskerk er een van is. Deze neogotische kerk aan de Markt stamt oorspronkelijk uit 1860 maar werd, door de snelle bevolkingsgroei, te klein en is daarom in 1927 afgebroken op de toren na. In 1929 werd de vernieuwde kerk ingewijd. Het volgende dorp dat je aandoet is Leende. Door de prachtige natuur van Leende fiets je het laatste gedeelte van deze fietsroute via Soerendonk terug naar Budel waar je wellicht kunt genieten van het heerlijke Budels Bier van bierbrouwerij “De Hoop”, een van de weinige nog bestaande onafhankelijke familiebrouwerijen in Noord-Brabant.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV Cranendonck
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV Cranendonck
Markt
6021 CE Budel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Marktstraat
6021CG Cranendonck

UiTpunt Hamont-Achel

Wal 26
3930 Hamont-Achel
+32 (0)11 51 05 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115040 | Toegevoegd op 27-6-2012 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding