Dwars door Hoogeveen

Fietsroute 115029

Aangeboden door:

25822 76

Omschrijving

Deze fietsroute starten we midden in Hoogeveen. De gemeente Hoogeveen telt elf officiële kernen, waarvan Hoogeveen verreweg de grootste is. De geschiedenis van het veen van de huidige gemeente Hoogeveen begint in het jaar 1551. In het centrum, in het bijzonder rondom het oude kruis, bevinden zich nog enkele van de oudste huizen van deze plaats met fraaie gevels, zoals het Huis met de Duivengaten (tegenwoordig een restaurant) en de voormalige drogisterij met een gevelsteen uit 1703 (tegenwoordig een woning en een kledingzaak). In de gevel, waarschijnlijk de oudste gevel van Hoogeveen, zit een gevelsteen met de tekst "So Godt voor ons is Wie sal tegen ons syn". Het Olde Schippershuus is nog het oudste bestaande pand van Hoogeveen, met een kern uit 1632/1633. Tijdens deze fietsroute komen we ook langs molen De Zwaluw. De molen is maalvaardig en draait op professionele basis. De molen heeft momenteel twee molenstenen die door de wieken worden aangedreven, en een derde die door een elektrische motor wordt aangedreven. Vanuit Hoogeveen gaan we richting een van de officiële kernen, Hollandscheveld. In Hollandscheveld woonden drie zeer beruchte oorlogsmisdadigers, Auke Pattist, Dirk Hoogendam en Martinus Johannes van Oort. Ook de bekende verzetshelden Marinus en Johannes Post zijn geboren en getogen in Hollandscheveld. Na Hollandscheveld komen we langs drie andere kernen, te weten: Noordscheschut, Nieuweroord en Tiendeveen. Tiendeveen dankt zijn naam aan een afspraak dat voor een tiende deel turf mocht worden gegraven. Turf is een gedroogde vorm van veen. Uiteindelijk eindigen we deze fietsroute weer middenin Hoogeveen. Hier kunnen we genieten van een van de vele terrasjes waar we heerlijk kunnen eten en drinken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

33
33 (Raadhuisstraat, 7901 BN, Hoogeveen, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

33
Jouw startpunt
Knooppunt 33
Raadhuisstraat
7901 BN Hoogeveen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dekkerplein
7901BZ Hoogeveen

Snikke beneden

Raadhuisstraat 23
7901BK Hoogeveen
0528 - 24 09 62
Stuur een mail

hoogeveen

Crerarstraat
7901AA Hoogeveen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

De Zwaluw, Hoogeveen

De Zwaluw

Windmolen

Deze stellingmolen werd in 1834 gebouwd als vervanging voor ee...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Fenna Paas, Drenthe

geplaatst op:

Koffie drinken kun je bij punt 23 bij Camping de Beukenhof Tiendeveen.

"Waar kunnen pauze pakken?"

 geplaatst op:  

Jammer dat er geen tips worden gegeven over bij welke Horeca gelegenheid we lekker kunnen pauzeren...

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115029 | Toegevoegd op 25-6-2012 | Laatst gewijzigd op 10-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding