De Duitse grens

Fietsroute 115028

Aangeboden door:

11634 143

Omschrijving

Deze fietsroute leidt je langs de Nederlands-Duitse grens. We starten deze fietsroute in het centrum. Je kunt de fietsroute starten vanaf het station. De stad is de enige vestingstad van de provincie Drenthe doordat zij strategisch lag op de route van Groningen naar Münster, dit maakte de stad tot een welvarende vestingstad. In de 18e eeuw kwam de bevolkingsgroei tot stilstand. Voor deze periode was het een doorgangsplaats voor turfschippers. Deze functie van de binnenhaven verviel toen het veen was afgegraven. Wel vinden we hier nog Passantenhaven de Haven. Een van de bezienswaardigheden van deze plaats is het kasteel van Coevorden. Dit is ook het enige kasteel van de provincie. In het Canadese Vancouver stond tot voor kort een replica van het kasteel. Deze is gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Vancouver. Tegenwoordig staat de replica in het attractiepark Fantasy Gardens in Richmond, de voorstad van Vancouver. Vancouver is vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, een nazaat uit het Nederlandse adellijke geslacht Van Coeverden. Vanuit Coevorden fietsen we langs de Nederlands-Duitse grens richting Schoonebeek. In Schoonebeek bevindt zich het grootste olieveld van het vasteland van West-Europa. Er zijn nog enkele jaknikkers te bezichtigen, bijvoorbeeld in het centrum. Deze jaknikkers zijn echter niet meer in bedrijf. Vanuit Schoonebeek verlaten we de grens met Duitsland richting Dalen. Dalen is onder andere bekend door bungalowpark Huttenheugte en het attractiepark Plopsaland. Vanuit Dalen gaan we weer terug naar het centrum van Coevorden om te genieten van een hapje en drankje bij de lokale horecagelegenheden. Onderweg komen we langs molen De Bente. De molen werd in 1814 gebouwd als opvolger van een afgebrande molen. Tot 1944 bleef de molen in bedrijf, daarna raakte hij in verval. De toenmalige gemeente Dalen (thans Coevorden) kocht de molen aan en in 1976 werd de inmiddels onttakelde molen weer van een kap met wiekenkruis en een stelling voorzien. Ook werd de molen weer van een maalwerk voorzien, dat afkomstig was uit een molen in het Duitse Aurich. Pas in 1994 werd de molen weer maalvaardig. Sindsdien wordt met de molen drie dagen in de week door een ambachtelijke molenaar meel gemalen op windkracht. Op de begane grond bevindt zich een winkel waarin de gemalen producten worden verkocht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

76
76 (Bentheimerstraat, 7741JG, Coevorden, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

76
Jouw startpunt
Knooppunt 76
Bentheimerstraat
7741JG Coevorden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Beukenlaan
7741KG Coevorden

Treinstation Coevorden

Stationsplein 1
7741 GZ Coevorden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van passantenhaven de haven

passantenhaven de haven

Jachthaven
Geen foto van De Bente

De Bente

Windmolen

Tussen Dalen en Coevorden kun je een kijkje nemen bij molen De...

Meer informatie
Kasteel Coevorden

Kasteel Coevorden

Kasteel

Kasteel Coevorden werd rond het jaar 1025 gebouwd. Door de eeu...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Henk, Anders

op:

"Heerlijk gefietst !"

 geplaatst op:

Vanuit " De Huttenheugte " aan deze route begonnen. Dus vanaf het park richting knooppunt 9 gefietst. Her en der gestopt voor een slok water en een foto. In Schoonhoven bij bakker Kolkman even op het terras plaatsgenomen voor een pauze. Erg goede koffie en heerlijke broodjes aldaar. Ook zeer vriendelijk personeel. Hiervandaan weer doorgefietst naar knooppunt 9, en daarvandaan terug naar het park. Uiteindelijk in zijn totaliteit 41 km gefietst volgens de fiets navigatie! Deze fietsen we de volgende keer nogmaals !

"Toppie ????"

  op:

Lex

op:

Henk

op:

"Leuk"

 geplaatst op:

Bij minder wind fietsen

"Moooie fietsroute, duidelijk"

 geplaatst op:

Leuk

"Ontbrekende bordjes."

 geplaatst op:

Er ontbreken bordjes bij het Stieltjeskanaal.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 115028 | Toegevoegd op 25-6-2012 | Laatst gewijzigd op 2-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding