Marneroute bij Nationaal Park Lauwersmeer

Fietsroute 114974

Aangeboden door:

5957 111

Omschrijving

Al eeuwenlang leveren Nederlanders strijd met het wassende water. Dijken, kolken, vaarten, coupures en meren zijn geen uitzondering in het vlakke Nederlandse landschap. Eén van die meren ontstond in mei van 1969 toen de Lauwerszee werd afgesloten: het Lauwersmeer dat zich op de grens van Groningen en Friesland bevindt. Nationaal Park Lauwersmeer is een uitgestrekt landschap, waar veel verschillende, soms zeldzame dieren en planten leven. Op en rondom het water komen vele vogels tot rust, van ganzen, eenden en baardmannetjes tot weidevogels die hun nesten verder landinwaarts bouwen. Omdat in Nationaal Park Lauwersmeer de natuur veelal zijn eigen weg gaat, verruigen bomen en struiken het landschap. Zo groeit langzaamaan het gebied dicht en ontstaat er een moerasachtig bos. De groei van dit bos gaat ten koste van de verschillende diersoorten, dus wordt het gebied jaarlijks gemaaid en gekapt. Zo kan het voorkomen dat je ineens oog in oog staat met Schotse hooglanders of konikpaarden, zij grazen vrij in het landschap. De tocht leidt vanaf de parkeerplaats landinwaarts. Net over de helft van de route staat molen De Onderneming langs de weg. Deze achtkante stellingmolen uit 1858 heeft een fraai uitzicht op het Lauwersmeer en werd gebruikt voor het malen van graan. Halverwege de 20e eeuw was de molen zo ver in verval geraakt, dat er een sloopvergunning voor werd afgegeven. Uiteindelijk deed de toenmalige eigenaar daar niets mee, maar werd hij in plaats daarvan gerestaureerd. In de jaren daarna deed De Onderneming dienst als lesmolen voor molenaars in opleiding. De korenmolen is inmiddels niet maalvaardig en draait niet meer, maar hij is op zondagmiddag en op afspraak te bezichtigen. Wanneer je door Groningen fietst, zie je behalve gezellige dorpen ook indrukwekkende, eeuwenoude kerken, zoals de Nederlandse Hervormde Kerk in Vierhuizen die vlakbij de De Onderneming te bezichtigen is. Deze is gebouwd in de romaanse, laatromaanse en gotische stijl. Veel kerken, waaronder ook deze, zijn voor het publiek opengesteld: de sleutel is op te halen bij één van de buren.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (De Rug, 9976VT, Het Hogeland, Groningen, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
De Rug
9976VT Het Hogeland
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Strandweg
9976VC De Marne

VVV Anjum in Esonstad

Oostmahorn
9133DE Dongeradeel
0519 32 95 55
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Onderneming

Onderneming

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Nederlandse Hervormde Kerk

Nederlandse Hervormde Kerk

Oude Groninger Kerken

Een dikke pleisterlaag verbergt zijn middeleeuwse afkomst. Dez...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Amazing beautiful"

 geplaatst op:

Ik ken het gebied maar het is een oase van rust en ruimte en uitzichten op prachtige landschappen van het mooie Groningen

"Goede beschrijving"

 geplaatst op:

Gewoon zo doorgaan

Dick, Zuid-Holland

geplaatst op:

Mooie route door typisch Groninger land

"Superhandig en mooie kaartweergave"

  op:

"Mooie natuurlijke route"

 geplaatst op:

Dwars door het mooie landschap langs de dijk en lauwersoog weersmeer

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114974 | Toegevoegd op 19-6-2012 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding