Rondom de Berkel

Fietsroute 114970

Aangeboden door:

5841 181

Omschrijving

Deze route leid je langs diverse mooie plaatsen in de regio Berkelland, zoals Eibergen, Borculo en Neede. Onderweg ervaar je het afwisselende Achterhoekse coulissenlandschap. Te midden van dit zeer gevarieerde landschap liggen oude boerenhoeven en kleine dorpskernen. Veelzijdig Eibergen Eibergen, gelegen aan de rivier de Berkel, heeft vele bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo vind je er het Labyrint, de kruidentuin, de Piepermolen en de indrukwekkende Protestantse kerk in het centrum van Eibergen. Startpunt en ook eindpunt van de fietsroute is de Mallumse Molen. Deze molen met schutsluis en gerestaureerd Muldershuis herinnert aan de vroegere Berkelschipperij. Bijzonder Borculo Borculo heeft een klein, maar bijzonder centrum met tal van speciaalzaken. Het stadje is nationaal bekend vanwege de vele musea die binnen de gemeentegrenzen zijn gevestigd. De rivier de Berkel speelt van oudsher een belangrijke rol in deze stad. Midden in het centrum ligt een watermolencomplex met vlak daarbij de schutsluis voor de (voormalige) Berkelscheepvaart. Borculo is tevens de thuishaven van de Berkelzomp, een schuit waarmee 's zomers toeristische vaartochten worden gemaakt. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met VVV Borculo, telefoonnummer 0545  271966. Achterhoekse Molens Na Borculo en voor Neede komen we langs twee molens te weten De Ster en De Hollandsche Molen. Houtzaagmolen de Ster is het middelpunt van het Molenerf de Ster, het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland. Molenerf de Ster bestaat uit de windmolen met zagerij, de molenaarswoning, twee knechtswoningen en drie houtdroog-loodsen. De top van de molen reikt tot 20 meter in de lucht. De wieken staan daar nog eens 9 meter boven. Molen De Ster is van ver in de omtrek goed te zien. In de buurtschap Lochuizen staat De Hollandsche Molen. De molen zoals die er nu staat is in gebruik genomen in januari 1927 nadat de standaardmolen die er stond op 10 augustus 1925 verwoest werd door de cycloon die ook Borculo zwaar heeft getroffen. De vereniging De Hollandsche Molen heeft, in samenwerking met het Nationaal Steuncomité "Stormramp", de bouw van de nieuwe molen verzorgd. De nieuwe molen is vernoemd naar de vereniging die de bouw mogelijk heeft gemaakt. De Needse Berg Door de druk van de gletsjers tijdens de voorlaatste IJstijd is de Needse Berg ontstaan. De Needse Berg is een bijzonder monument, dat zowel geologisch als natuurhistorisch zeer de moeite waard is. Afzettingen uit verschillende geologische perioden komen hier dicht bij elkaar aan de oppervlakte. Uit deze stuwwal is van 1825 tot 1954 klei en zand gewonnen, onder andere voor de steen- en dakpannenindustrie. Door verschil in hoogte, vochtgehalte en voedselrijkdom van de grond heeft zich een rijke en gevarieerde flora en flauna ontwikkeld. Startpunt: TOP Mallumse Molen, Mallumsemolenweg 114, Eibergen

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

66
66 (Mallumse Molenweg, 7152KM, Berkelland, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

66
Jouw startpunt
Knooppunt 66
Mallumse Molenweg
7152KM Berkelland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Mallumse Molenweg
7152AV Berkelland

Info-Bezoekerscentrum over de Berkel

Hummelsweide
7151KN Berkelland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Ster

De Ster

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen

Windmolen

Deze stellingmolen werd in 1927 geplaatst als vervanging voor ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Patrick, Anders

op:

"Geweldig"

 geplaatst op:

Zeer mooie omgeving. Goede wegen mooie vergezichten. Leuke boerderijen en genoeg rustpunten. Groet Erik

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114970 | Toegevoegd op 18-6-2012 | Laatst gewijzigd op 16-5-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding