Langs kastelen en landgoederen

Fietsroute 114965

Aangeboden door:

11800 372

Omschrijving

Deze route neemt je mee langs de kastelen en landgoederen ten westen van Lochem. Bovendien kun je een kijkje nemen in het Staringkoepeltje, te bereiken via een voetveer. Wijngaard De Braoke is sinds 2003 een wijngaard met druivenrassen die ongevoelig zijn voor meeldauw. De druivenrassen rijpen goed in een koel klimaat. Al eeuwenlang is bekend dat wijnboeren moeten kiezen tussen veel of lekker. Als alle trossen blijven hangen is een grote opbrengst mogelijk. Maar met als resultaat een dunne waterige wijn zonder afdronk. Een sterke opbrengstbeperking (door veel trossen weg te knippen) levert een geconcentreede wijn op met een mooie afdronk. Voor dit laatste heeft wijngaard Braoke gekozen. Het is zeker een aanrader om hier een bezoek aan te brengen en de heerlijke wijnen te proeven. De Nieuwe Aanleg ligt in de driehoek Deventer-Zutphen-Lochem aan het Twentekanaal en beschikt over een eigen passantenhaven en kampeerplaatsen. Tussen knooppunt 17 en 16, net over de Berkel linksaf een zandpad in, ligt het Staringkoepeltje. Het theekoepeltje is zo’n 150 jaar geleden gebouwd. Opdrachtgeefster was de jongste dochter van de beroemde dichter A.C.W. Staring. Tot aan haar dood in 1893 kwam ze vaak in de koepel om er te genieten van de rust en de natuur. Een gedicht van haar vader is op één van de muren aangebracht. Het koepeltje is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken. Gratis toegang, te bereiken via voetveer over de Berkel. De naam Huis Velhorst is in 1506 voor het eerst gebruikt. Het huis werd in 1972 geschonken aan Natuurmonumenten. Rond het landhuis ligt een parktuin met vijver, beukenlanen, rododendrons en azalea’s. Huis Velhorst is niet te bezichtigen. Langs de rivier de Berkel liggen oude kampen, akkers die door eeuwenlange bemesting een bolle vorm hebben gekregen. Op het landgoed ziet u authentieke boerderijen met beschilderde luiken, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden. Het Kienveen is een kwetsbaar vochtig terrein met veel kikkers en bijzondere planten. De Schapendijk loopt vanaf dit kruispunt naar het noorden en is onderdeel van het zandwegenstelsel door Het Grote Veld, een uitgestrekt natuurgebied. Een groot deel van dit gebied hoort bij het landgoed Hackfort en is eigendom van Natuurmonumenten. De Boskamp is de naam van een boerderij én van een landhuis, die tegenover elkaar aan de Gazoorweg liggen, net oostelijk van knooppunt 81. Bij knooppunt 44 vinden we de Warkense Molen. Met wind draait de molen en met voldoende wind wordt er ook gemalen. In het museum zijn veel oude bakkers-gereedschappen en -machines te zien. Tevens is een deel ingericht als nostalgisch bakkerswinkeltje met oude toonbank en kassa. Bij bijzondere gelegenheden zijn er broodbakdemonstraties met de takkenbosoven. Startpunt TOP Nieuwe Aanleg Scheggertdijk 10, Almen

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

42
42 (Scheggertdijk, 7218NA, Lochem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

42
Jouw startpunt
Knooppunt 42
Scheggertdijk
7218NA Lochem
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Staringweg
7218AC Lochem

Parkeerplaats

Hogenkampsweg
7218BS Lochem

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Warkense Molen

De Warkense Molen

Windmolen

De Warkense Molen werd gebouwd in 1878. Redelijk snel na de bo...

Meer informatie
Geen foto van Wijngaard De Braoke

Wijngaard De Braoke

Wijngaard

Net buiten de bebouwde kom van Laren vind je de wijngaarden va...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

H.L, Noord-Holland

op:

"Mooie route."

 geplaatst op:

Genoten

Anthony, Gelderland

op:

P.R.L.A.M., Anders

op:

"Erg mooi en afwisselend????"

  op:

"geen kasteel gezien"

 geplaatst op:

noordelijk deel van route anders invullen met huis Verwolde bijv.

Laurens, Anders

op:

Marc, Anders

op:

"Prachtige afwisselende route"

  op:

Bert

op:

Biljana, Anders

op:

"Erg leuke route, mooi vlak door weilanden en bos. Rustige weggetjes."

  op:

A., Gelderland

geplaatst op:

Een prachtige route, zonder al teveel asfalt!

"Mooie omgeving"

 geplaatst op:  

Mooie omgeving, weilanden afwisselend met bos daar tussen mooie landhuizen en boerderijen. Route loopt goed. Groet Erik

Hans

op:

Heidi, Anders

geplaatst op:

Super alleen af en toe net iets te traag

Leo

op:

Carli

op:

"mooie route, maar kastelen klopt niet, maar één kasteel gezien."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114965 | Toegevoegd op 18-6-2012 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding