Nationaal Park De Weerribben II

Fietsroute 114921

Aangeboden door:

3525 102

Omschrijving

De Weerribben, onderdeel van nationaal park De Weerribben-De Wieden, bestaat uit open water, rietlanden, moerasbossen die maar liefst 35 vierkante kilometer beslaan. Een deel van de Weerribben wordt gebruikt voor de rietteelt, en op deze plekken verzuurt de grond. Zuurminnende bomen; de els, de lijsterbes en de berk groeien hier, maar er ontstaan ook schitterende veenheiden met dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad. In het gebied leven veel bijzondere dieren. Reeën, vossen, otters, maar ook gevleugelde jagers zoals de purperreiger, de zwart stern, de roerdomp of de wielewaal jagen op kleinere zoogdieren of vis. De groene omgeving wordt opgefleurd door een verscheidenheid aan vlinders, waaronder de grote vuurvlinder en talloze libellesoorten. Aan bijzondere planten is in de Weerribben geen gebrek. Op de wateren zie je waterlelies, krabbenscheer of waterscheerling drijven. Ook kom je blaasjeskruid, een vleesetend plantje, tegen op de open plassen. In het rietland versieren het wilgenroosje, het glidkruid en winde de omgeving met hun kleurenpracht. In het kleine Oldemarkt parkeer je de auto bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP). Vanaf dit punt fiets je in westelijke richting. Op de route, die door het veelzijdige moerasgebied leidt, staat ook molen Ossenzijl. Deze tjaskermolen is relatief gezien nog erg jong, vergeleken bij andere molens in Nederland en werd pas in 1977 gebouwd. Hij oefent zijn functie sinds die tijd getrouw uit en wordt gebruikt om het achterliggende polderland van water te voorzien. De molen is tot op enkele meters te benaderen en is niet over het hoofd te zien doordat hij in een open gebied staat.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Oldemarkt (Kruisstraat, 8375BE, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Oldemarkt
Kruisstraat
8375BE Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Burgemeester Kuiperslaan
8375BK Steenwijkerland

Bezoekerscentrum De Weerribben

Hoogeweg
8376 Steenwijkerland

Tourist Info Ossenzijl

Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
+31 (0)546 47 72 72
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ossenzijl/Kalenberg

Ossenzijl/Kalenberg

Windmolen

Deze molen wordt ook wel de Tjasker Kalenberg genoemd. Het kle...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Om tot rust te komen prachtig want goed paden en je komt niet veel verkeer (en fietsers)tegen. Wel een beetje veel van hetzelfde maar heb zeker wel genoten."

  op:

Nicole, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114921 | Toegevoegd op 12-6-2012 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding